Henrik Evertsson och Linus Andersson inför rätta för brott mot gravfriden vid Estonia

Estonialagen ställdes mot yttrandefriheten när journalisten Henrik Evertsson, som filmat vid Estonia, ställdes inför rätta för brott mot gravfriden på måndagen.
– Jag trodde absolut inte att det skulle sluta såhär, sade Evertsson i rätten.

ANNONS
|

Ett stort medieuppbåd var på plats i Göteborgs tingsrätt under måndagens rättegång mot journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson. De stod åtalade för brott mot gravfriden, då de i september 2019 skickade ner en undervattensrobot och filmade Estonias vrak.

Evertssons dokumentärserie "Estonia – fyndet som ändrar allt" har gett honom Stora journalistpriset och gjort att tre regeringar har öppnat för att genomföra nya dykningar vid vraket. Men åklagaren Helene Gestrin var tydlig i sin slutplädering:

– Estonialagen förbjuder undervattensverksamhet av alla slag vid vraket, åtminstone för privatpersoner. Evertsson och Andersson har genomfört det, den ena har suttit vid spakarna och den andra har lett arbetet med filmandet, sade hon.

ANNONS

LÄS MER:Nu hålls rättegången efter dykningarna vid Estonia

Åklagaren hade också kallat ett vittne: kaptenen på det finska kustbevakningsfartyget Turva, som fanns på platsen när filmarnas tyskflaggade båt Fritz Reuter kom fram.

Efter radiokontakt, där Turva informerades om att det fanns ett filmteam med två svenskar ombord och att syftet var att göra en dokumentärfilm, flyttade sig kustbevakningsfartyget.

– Om det hade funnits finska medborgare ombord hade jag haft lagstadgad rätt att ingripa, men enligt de order jag fått så hade vi ingen rätt att begränsa fri sjögång i området, sade kaptenen Ville Puustinen.

”Trodde absolut inte att det skulle sluta såhär”

Varken Henrik Evertsson eller Linus Andersson tycker att de har begått något brott. De hävdar att den största anhöriggruppen hade gett sitt godkännande till dykningarna och att de var övertygade om att Estonialagen inte var tillämplig, då man använde en tyskflaggad båt. Eftersom Tyskland inte har skrivit under det internationella avtalet om Estonia så skulle tysk jurisdiktion gälla.

LÄS MER:Ändring i Estonias gravfrid på gång

När Henrik Evertsson under förmiddagen fick ge sin version av det hela underströk han att projektet hade ett strikt etiskt regelverk.

– Det var centralt för mig att inte göra något som skulle kunna störa gravfriden. Syftet var att göra en filmning av skrovets beskaffenhet, utan att röra något därnere. Vi var aldrig inne i båten och plockade inte upp något. Vi ville lämna Estonias vrak precis som det var när vi kom, sade han.

ANNONS

Åklagaren frågade hur han tänkte kring att han skulle kunna bli åtalad för brott i Sverige.

– Jag trodde absolut inte att det skulle sluta såhär. Jag har hört om svenska medborgare som åkt till Amsterdam och rökt hasch men inte blivit åtalade i Sverige, sade Henrik Evertsson.

Fick blommor och pengar

Hans advokat Johan Eriksson tryckte i sin slutplädering på att det journalistiska uppdraget borde vägas in när domstolen nu ska pröva Estonialagen för första gången.

– Syftet med lagstiftningen kan knappast vara att man ska undanhålla allmänheten objektiv information av betydelse för de anhöriga, sade Eriksson.

Rättegången avslutades med att åklagaren yrkade på villkorlig dom och böter för de båda åtalade. Dom ska meddelas 8 februari.

Utanför rättegångssalen fick Evertsson och Andersson blommor och pengar ”till en god middag” av Finn Ternrud och Anders Centerwall, som i ett privat initiativ skramlat till gåvan.

– De har gjort en hjälteinsats, ett stort journalistiskt arbete. Vi är här för att visa vårt stöd, det är omkring 40-50 personer som har samlat till detta, säger Anders Centerwall.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS