Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hemtjänsten skulle belönas med julbord – kommunen backar: "Olämpligt"

Göteborgs stad hade bjudit in den hårt slitande hemtjänsten till ett extra julbord som belöning för deras arbete. En vecka efter att inbjudan skickats ut drogs den tillbaka. – Jag tycker att det är för jävligt, säger undersköterskan Veronika Börjesson till GP.

Det var kommunens hemtjänstpersonal i Askim, Frölunda och Högsbo som blev inbjudna till ett julbord på Trägår'n av Göteborgs stad. De anställda skulle belönas extra efter ett högt resultat i brukarenkäten.

– Vi kände alla att för en gångs skull får man kredd för allt vårt slit. Knappt en vecka senare dras inbjudan tillbaka igen, menar Börjesson.

Så tillägger hon:

– Det är ett slag i ansiktet.

Alla anställda inom kommunens hemtjänst får en julklapp och ett enklare julfirande, ofta en färdig tallrik, årligen. Dessa anställda skulle dock belönas extra eftersom de fått hela 98 procent i brukarenkäten, något GT rapporterade om först.

– Vi har en jättetuff arbetsbelastning och höga sjuktal, men den här gruppen inom hemtjänsten låter inte stressen skina igenom. Man möter brukarna exceptionellt ändå, säger Kommunals ordförande i Väst, Anna Skarsjö.

Stadsdelsdirektören: "Korrekt beslut"

När majoriteten av de inbjudna hade tackat ja till inbjudan backade kommunen plötsligt. Stadsdelsdirektör Ingrid Larsson menar att inbjudan gick ut för snabbt – innan det fanns ett formellt beslut om ett extrainsatt julbord.

– Att hemtjänsten har uppvisat goda resultat vill vi uppmärksammas, men jag bedömde inte att ett extrainsatt julbord var lämpligt.

Vad har ni att säga till era anställda som tackat ja och sett fram emot detta?
– Jag beklagar uppriktigt att det blev så här. Jag förstår att folk är besvikna, men jag bedömer att det är ett korrekt beslut eftersom vi hanterar offentliga medel och det är oerhört känsligt hur dessa spenderas. Jag bedömer att det är ett korrekt beslut.

Det har nu lagts ut ett meddelande till anställda inom kommunen med information om beslutet. Kommunals ordförande i Väst fick dock inte själv nåt besked i frågan från förvaltningsledningen. 

– Att man inte löser detta är helt otroligt. Är det nån som ska belönas så är det hemtjänstens hjältar, säger Anna Skarsjö.

Veronika Börjesson tror att kommunen backade när man såg ordet "krogshow".

– Vi förstod att julbordet inte skulle inbegripa alkohol, men jag tror att man ansåg att det skulle se dåligt ut i media att fira oss, att våra kunder kanske skulle ta illa upp. Efter allt vårt slit känns det som att man drar undan mattan för oss, avslutar Veronika Börjesson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.