Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I de personliga breven riktar Ansaldobredas vd allvarliga anklagelser mot kommunen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hemliga dokument: Göteborg krävs på 100 miljoner

Spårvagnsbolaget Ansaldobreda anklagar Göteborgs kommun för lögner, kräver 100 miljoner och hotar med "kraftfulla åtgärder". Det framgår i hemliga dokument som GP tagit del av.

Efter rostskador och GP:s avslöjande om spårvagnar med icke-fungerande nödöppnare råder det öppet krig mellan kommunen och Ansaldobreda. Göteborgs stad och den italienska spårvagnsleverantören Ansaldobreda befinner sig i dag i en juridisk process efter att kommunen meddelat att man vill bryta kontrakten med bolaget. Avtalen gäller bland annat rostsanering och tilläggsarbeten av spårvagnar som enligt kommunen inte fungerat som utlovat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hittills har all dokumentation angående tvisten sekretessbelagts av Göteborgs stad. Men GP har lyckats få fram hemligstämplade dokument som visar att tvisten nu har eskalerat. Bland annat personliga brev som skickats från Ansaldobredas vd Antonio Liguori till trafikkontoret och chefer på Göteborgs spårvägar. Där framgår det att vd:n är rasande på Göteborgs stad och anklagar kommunen för att komma med falska påståenden, felaktiga garantikrav och för att ha svartmålat företaget i media. 

LÄS OCKSÅ: Bilderna som ska bevisa Ansaldobredas oskuld


I ett av breven som skickats i mars 2016 har vd:n en trevlig ton där han uttrycker sin vilja att lösa konflikten så smärtfritt som möjligt. Men bara veckor senare är tonen betydligt hårdare. I ett av breven som skickats till Göteborgs trafikdirektör Stefan Eglinger den 21 april är vd:n märkbart upprörd. 
"Eftersom ni avvisat våra försök att hjälpa er lösa situationen, finner vi att ni självmant har orsakat situationen och vi avvisar härmed alla krav på ansvar eller skador" skriver Liguori till Stefan Eglinger.

Bland annat ska kommunen ha hävdat att många spårvagnar inte gått att använda, påståenden som Ansaldobreda menar är "totalt ogrundande". I brevet skriver man att man har bevis för att Trafikkontoret ljuger. Ansaldobredas vd fortsätter brevet med att säga att man nu kräver omedelbar återbetalning av en summa som Göteborg fått utbetalat från en bank genom en särskild garanti. Summan motsvarar drygt 65 miljoner kronor och krävdes ut i samband med att kommunen ville häva ett avtal med Ansaldo gällande bland annat rostsanering av spårvagnarna.
Ansaldobreda försökte via italienska domstolar att stoppa utbetalningen men på grund av hur avtalet var skrivet fick Göteborg ut pengar ändå. Ansaldobreda menar nu att kommunen är återbetalningsskyldiga för detta inklusive andra omkostnader. Kraven uppgår tillsammans till över 100 miljoner kronor.

Men det är inte allt. I ett av breven skriver Ansaldobredas vd att kommunen svartmålat företaget i media. Man hotar nu att gå ihop med andra företag för att "vidta kraftfulla åtgärder" gentemot Göteborgs kommun. En stor del av konflikten handlar om spårvagnarnas nödöppnare. 
GP avslöjade i januari att spårvagnarnas nödöppnare fungerade dåligt och riskerade att låsa inne passagerare vid en brand, något som Göteborgs spårvägar varit medvetna men inte informerat resenärerna om. Trafikkontoret menade att problemen var Ansaldobredas ansvar, som i sin tur svarade att det var spårvagnsförarna själva som orsakat problemet genom att använda dem i onödan. Göteborgs spårvägar hade tidigare skickat ut en uppmaning till sina förare om att inte använda nödöppnarna i onödan som tillfällig dörröppning.

"Ni förser media med en felaktig och negativ syn på AnsaldoBredas prestationer och produkter till förmån för våra konkurrenter, vilket orsakar oss stor skada. Därför ser vi nu över den här frågan och tillsammans med våra leverantörer är vi redo att vidta kraftfulla åtgärder mot Trafikkontoret. Vänliga hälsningar, Antonio Liguori" skriver vd:n i brevet till trafikdirektören.
GP har sökt Antonio Liguori för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.