Per-Allan Dahl Madsen, Tommy Christensen och körledaren Dan Ådahl från Musikprojektet sjöng för tjänstemännen på hemlöshetskonferens Angereds sporthall. Per-Allan och Tommy är kritiska till hur hemlösheten hanteras.
Per-Allan Dahl Madsen, Tommy Christensen och körledaren Dan Ådahl från Musikprojektet sjöng för tjänstemännen på hemlöshetskonferens Angereds sporthall. Per-Allan och Tommy är kritiska till hur hemlösheten hanteras. Bild: Robin Aron

Hemlöshetsplanen nådde inte målen - ny plan tas fram

Efter tre år har Göteborgs stads hemlöshetsplan har inte nått sina mål, men nu ska en ny plan tas fram.
– Tittar man på siffrorna kan man säga att hemlösheten står och stampar, sa Erik Gedeck, avdelningschef på fastighetskontoret, när resultatet av hemlöshetsplanen presenterades i Angered.

ANNONS
|

2015 sjösatte Göteborgs stad en ambitiös plan för att minska hemlösheten. Ett antal mål sattes upp, och skulle uppnås inom en treårsperiod.

Den tiden lider nu mot sitt slut, och på torsdagsmorgonen gick representanter för staden och de idéburna organisationerna upp på scenen vid hemlöshetskonferensen i Angered arena för att summera hur det har gått.

– Det som är bekymmersamt är att den akuta hemlösheten ökar, och inte minst att många barn lever i akut hemlöshet, sa Erik Gedeck.

LÄS MER:Hemlösheten diskuteras i GP Live

Dyster läsning

Måluppfyllelsen var ingen upplyftande läsning.

Hemlösheten skulle halveras. Det har man inte lyckats med.

Vräkningarna skulle minska. De har ökat. Däremot har antalet barn som drabbas av vräkning minskat något.

ANNONS

Antalet personer som skrivs ut från fängelse eller andra institutioner och anstalter som saknar bostad skulle minska. Det antalet har ökat något.

Antalet hushåll som har komplex problematik i form av missbruk skulle minska. De har ökat.

Fler hushåll i kommunens särskilda boenden skulle få eget boende. Det antalet har minskat.

Erik Gedeck, avdelningschef Fastighetskontoret, i bakgrunden Carina Falkewall sektorschef SDF Västra Göteborg, Malin Östling, verksamhetschef Social resursförvaltning och Anneli Svensson, områdeschef Stadsmissionen.
Erik Gedeck, avdelningschef Fastighetskontoret, i bakgrunden Carina Falkewall sektorschef SDF Västra Göteborg, Malin Östling, verksamhetschef Social resursförvaltning och Anneli Svensson, områdeschef Stadsmissionen. Bild: Robin Aron

– Det låter inte så muntert, men befolkningen har ökat mycket och vi har sett den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget under den tiden. Det måste vi ha med oss, sa Erik Gedeck.

"Ambitiös plan"

Däremot har antalet bostäder till kommunens hemlösa ökat. I satsningen Bostad först finns nu 103 pågående avtal, och allmännyttan har riktat 600 lägenheter till bostadslösa barnfamiljer. Därigenom har ungefär 1 000 barn fått ett förstahandskontrakt.

– Planen är oerhört ambitiös. Mycket är gjort, men vi kan se och konstatera att det är marginell skillnad för de som behöver oss, sa Anneli Svensson från Stadsmissionen, som tog till orda.

Tommy Kristensen, som var på plats och uppträdde med Musikprojektet, en kör för hemlösa, är inte nöjd med hur samhället hanterar hemlösheten.

– Jag tycker det är för jävligt. Jag har själv varit hemlös i ett och ett halvt år. Bodde på parkeringsdäck och allt. Bara det, att det tog ett och ett halvt år innan de kunde hitta ett ordnat boende åt mig, trots att jag var inkopplad med socialen, säger han.

ANNONS

Körkollegan Per-Allan Dahl-Madsen, håller med.

"En skam för Sverige"

– Jag tycker det är en skam för Sverige att vi över huvud taget har hemlöshet. Jag menar, vi kallar oss för välfärdsstat, men det är ju ingen välfärd om man inte har det mest elementära, det vill säga en bostad.

På fastighetsnämndens möte i måndags beslutades att en ny hemlöshetsplan ska tas fram. I slutet av nästa år hoppas man att den ska vara klar, men tills dess gäller den gamla hemlöshetsplanen.

Per-Allan Dahl-Madsen tror dock inte att en ny plan kommer göra någon skillnad.

– De har ju haft gott om tid på sig att fixa den här saken, men det har de inte klarat av trots att vi är en ganska liten befolkning och ett ganska stort land. Vi kallar oss resursstarka och jag vet inte allt vad de står och skryter om. I verkligheten blir det inte något ändå, tyvärr.

Vad skulle behövas i ditt liv?

– Jag har i alla fall en säng för natten, men jag skulle vilja laga min egen mat framför allt. Jag är matintresserad och det är roligt att laga mat, om man kan det, vill säga. Och det kan jag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS