Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hemlösas djur får gratis vård på Faktumdagen

Drygt 40 hundar och katter fick gratis veterinärvård när Västra djursjukhuset för tolfte året arrangerade Faktumdagen. Utöver hälsokontroll fick Faktumförsäljarna kaffe och fika och gratis mat till djuren.

Katten Cherry vill inte alls komma ut. Han vill mycket hellre stanna inne i buren med Xemina. Bertil Schmidt plockar försiktigt ut honom på undersökningsbordet hos veterinären. Väl ute håller han sig hyfsat still, men morrar och fräser när veterinären Sara Westin klipper klor och ger honom vaccinationssprutan.

Bertil Schmidt och hans djur är återkommande besökare när djursjukhuset Anicura arrangerar Faktumdagen. Hit kan människor som är hemlösa eller på andra sätt befinner sig i samhällets utkant komma för att få gratis veterinärvård för sina djur. Bertil har med sig katterna Cherry och Xemina och den tibetanska spanieln Tonje.

– De betyder nästan allt. Jag hinner knappt lägga mig på kvällarna innan Cherry kommer och ska in under täcket, sen kommer Tonje direkt efter, säger Bertil.

Personalens favoritdag

För att hinna med alla nya patienter har djursjukhuset stängt ner sin vardagliga verksamhet och ägnar hela mottagningen åt Faktumförsäljarnas djur.

– När man lever på det här sättet är djuret i många fall kanske den enda fasta punkten man har. Att vi kan erbjuda det vi gör bäst till de som behöver de mest, det är superhärligt. Alla i personalen tycker att det här är en av de bästa dagarna på året, det känns verkligen att man gör skillnad, säger Emma Lindblad Åström.

LÄS MER: Ida räddade två övergivna katter trots sin allergi

De flesta djuren kommer in för en vanlig hälsokontroll och vaccination men om det behövs finns också sjukhusets laboratorium och operationssalar tillgängliga. Mattar och hussar bjuds på kaffe och fika och i ett speciellt rum får djuren hämta varsin goodiebag när undersökningen är klar.

I väntrummet fortsätter besökarna att strömma in. En av hundarna har råkat kissa på golvet, det uppmärksammas snabbt av de övriga patienterna som är framme och nosar.

"Man känner sig aldrig ensam"

Dörren öppnas och Johnny Lindén kommer in med en barnvagn. I den sitter hans chihuahuor, Bell och Pyret.

– De betyder mycket. Jag är van att ha hund sedan jag var liten. Man känner sig aldrig ensam. Vi brukar gå på Svalebohemmet och äta, det är väldigt uppskattat av de äldre, säger Johnny Lindén och fortsätter:

– Kommunikationen med människor är väl inte den bästa men har du hund så är det en öppning. Folk pratar ju med dig då, som du kanske aldrig skulle prata med annars.

LÄS MER: Läkaren: Allergivänliga katter och hundar är bara en myt

I undersökningsrummet har katterna undersökts och vaccinerats och det är Tonjes tur att kliva upp på bordet. Förra året fick hon tänderna iordninggjorda och veterinär Sara konstaterar att det fortfarande ser fint ut.

– Det är oerhört välskötta djur du har.

LÄS MER: I samhällets utkant kommer husdjuret först

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.