Hemlösa i fokus för störningsjour

ANNONS
|

Varje kväll brukar några hemlösa ta sig in i parkeringsdäcket vid Focus för att söka lite värme. Lika regelbundet blir de utkörda vid midnatt när p-däcket stängs för trafik.

Numera är nästan alla portar låsta för obehöriga, men på olika sätt har dessa uteliggare lyckats ta sig in i närliggande trappuppgångar. Det är då störningsjouren kallas in.

- Tjejer vågar inte gå hem när det ligger ett par uteliggare i trappen. Vi åker dit för att skapa lite trygghet, och försöker samtidigt få hjälp att hitta en bättre sovplats för de hemlösa, säger Bosse Strandberg, vd för Störningsjouren.

ANNONS

- Vi kan inte bara köra ut hemlösa i kylan. Det måste gå att hitta bättre lösningar om vi arbetar tillsammans, sätter nytt fokus på problemet och försöker jobba förebyggande, tillägger han.

Störningsjouren har bjudit in Stadsmissionen, Räddningsmissionen och social resursförvaltnings mobila team till en konferens i nästa vecka. Förhoppningen är att få igång ett samarbete med dem som sedan många år arbetar med frågan.

- Göteborg har ett hundratal hemlösa, som är väl kända personer för teamen. Vi träffar dem också när vi rör oss ute på nätterna på väg till olika uppdrag och vill försöka hjälpa till att stötta dem, säger Bosse Strandberg.

85 000 lägenheter är anslutna till Störningsjouren, som förra året tog emot 5 100 anmälningar. Till övervägande del rör det sig om störande buller, till exempel grannar som har högljudda fester eller har högtalare på alltför hög volym.

Men Störningsjouren tar också tag i andra problem. Förra året låg fokus på kvinnofridsbrott och psykisk ohälsa.

ANNONS