En fjärdedel av Göteborgs hemlösa antas ha löst ett eget boende. Men enligt Hem & Hyras granskning vet egentligen ingen vad som hänt med gruppen.
En fjärdedel av Göteborgs hemlösa antas ha löst ett eget boende. Men enligt Hem & Hyras granskning vet egentligen ingen vad som hänt med gruppen. Bild: Meli Petersson Ellafi (arkiv)

Hemlösa försvann ur statistiken – men ingen vet vart

På pappret har Erik lämnat hemlösheten. I verkligheten bor han i ett skjul hos sin arbetsgivare. Enligt kommunen har ändrade rutiner lett till att fler får ordnade hem. Men glädjebeskedet bygger till stor del på antaganden, visar Hem & Hyras granskning.
– Vi har ingen siffra på det, då vi inom socialtjänsten inte har något uppföljningsansvar, säger ansvarig tjänsteman till tidningen.

ANNONS
|

Mannen som Hem & Hyra valt att kalla Erik hör till kategorin strukturellt hemlösa: Personer som inte lyckas få en bostad trots att de varken lider av psykiska problem eller missbruk.

Tidigare hjälpte Göteborgs kommun Erik med tak över huvudet. Därefter lyckades han lösa ett ordnat boende – på pappret. I själva verket bor han numera i ett skjul hos arbetsgivaren där han också arbetar svart.

Enligt kommunen har hemlösheten minskat i Göteborg. Hem & Hyras granskning visar dock att man har dålig koll på vad som hänt med personer som, precis som Erik, försvunnit ur kategorin strukturellt hemlösa.

ANNONS

LÄS MER:Hemlösheten minskar i Göteborg – men trycket på akutboende består

Från boende till pengar i handen

2019 införde socialtjänsten ett nytt arbetssätt för boendeplaceringar. I stället för att tilldelas någonstans att bo skulle personer som Erik nu få pengar i handen en vecka i taget – ”nödbistånd boende”– och själva betala för tak över huvudet.

Orsaken stavas bland annat ekonomi.

– Vi har haft en stor kostnadsökning när det gäller sociala boenden som vi behövt titta över. Precis som vi har behövt titta över många andra av våra kostnader, sa kommunens kontaktperson Eva Saletti till GP 2019.

Har ni gjort en konsekvensanalys över hur detta slår mot gruppen?

– Vi har gjort bedömningen att detta är riktigt och rimligt enligt socialtjänstlagens intentioner. Sedan kommer vi följa upp den nya rutinen i slutet av året.

Råmaterialet var raderat

I nämnda uppföljning kom kommunen fram till att reformen minskat hemlösheten. Ingen har dock frågat de berörda, utan slutsatsen bygger på att flera av dem slutat komma till socialtjänsten för att be om nya pengar. Det ska också finnas underlag i en enkät som gått ut till berörda chefer – vars råmaterial visar sig ha raderats när Hem & Hyra begär ut det.

Men i själva verket har Erik och personer i samma sits slutat komma till socialtjänsten av andra orsaker än att de fått ett ordnat boende. Flera beskriver en oerhörd stress över att, från vecka till vecka, själva behöva fixa rum på till exempel vandrarhem. Dessutom kräver socialtjänsten att den hemlösa söker 20-150 lägenheter i veckan – antalet avgörs av den enskilde handläggaren.

ANNONS

– Det var helt meningslöst! De visste ju redan att jag inte skulle få någon lägenhet med mina skulder. Och vilket jäkla slöseri! Innan betalade kommunen runt 6 000 kronor i månaden för mitt tillfälliga boende, när de ändrade rutinen betalade de typ 15 000 kronor för en säng på ett vandrarhem, säger Erik till Hem & Hyra.

LÄS MER:De förlorade både jobb och hem till följd av coronapandemin

”Det stämmer att vi inte kan jämföra”

Stina W Björstedt är processledare för boendesociala frågor i Göteborg. Hon kan inte svara på hur många av de som slutat komma till socialtjänsten som också har lämnat hemlösheten.

– Vi har ingen siffra på det, då vi inom socialtjänsten inte har något uppföljningsansvar då det gäller nödbistånd genom kontanta medel, säger hon till Hem & Hyra.

Kommunen uppger också att de som får avslag på begäran om nödbistånd inte blivit fler, och drar slutsatsen att reformen inte lett till mer hemlöshet. Men som Hem & Hyra avslöjar går det inte att slå fast, eftersom det inte finns siffror att jämföra med.

– Det stämmer att vi inte kan jämföra antalet avslag före och efter rutinen infördes. Den statistiken går inte att plocka ur vårt verksamhetssystem, säger Stina W Björstedt till Hem & Hyra.

– Vi har dock inte sett någon ökning av antalet hushåll som kommer i kontakt med vår uppsökarverksamhet och sociala jouren. Om de inte har kunnat lösa sin boendesituation borde de ha återkommit till socialkontoret.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS