Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild.

Hemlösa blir fler i Göteborg

De hemlösa i Göteborg fortsätter att öka. Nu drar Stadsmissionen igång ett samarbete med de privata fastighetsägarna för att dammsuga fram lägenheter till de mest akuta fallen.

De bor på hotell och vandrarhem, i husvagnar och på campingar. Somliga bor i offentliga utrymmen eller utomhus, andra på skyddande boenden eller tillfälliga platser som akut- och jourboenden.

Det handlar om ungefär tusen personer i Göteborg som alla har det gemensamt att de är i akut behov av ett hem.

– Tusen personer är förstås alldeles för många, men det är inte fler än att det borde gå att utrota den akuta hemlösheten, säger Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna, om nyligen inlett ett samarbete med Stadsmissionen.

Tillsammans med Göteborgs Stadsmission har GFR, den regionala delen av branschorganisationen, inlett ett samarbete för att hjälpa till att minska hemlösheten.

Nyligen presenterade kommunen en kartläggning, gjord under tio dagar i april 2016. Det är en ögonblicksbild av situationen, som visar att de hemlösa i Göteborg fortsätter att öka. Den visar också att sammansättningen förändras.

– Hemlösheten förekommer i bredare grupper än förut och andelen med strukturella, snarare än sociala, problem ökar – en trend vi såg redan 2011, i Socialstyrelsens rapport om hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden, säger Peter Öste, utvecklingsledare på fastighetskontoret.

Förutom att gruppen utrikes födda har ökat väsentligt är det tydligt att de akut hemlösa ökar mest. Det är dem som Stadsmissionens och Fastighetsägarna fokuserar på i sin satsning.

Genom samarbetet ska privata fastighetsägare kunna erbjuda lägenheter och Göteborgs Stadsmission tar på sig att vara mellanhanden och erbjuda stöd till dem som flyttar in. Allt sker utifrån modellen ”Bostad först”.

– I stället för att kräva att den hemlöse reder ut sitt liv innan de kan få en bostad, ger vi dem eget ansvar och en möjlighet att ta tag i sin tillvaro genom en egen bostad. Vi erbjuder också stöd efter behov, säger Kjell Larsson på Stadsmissionen.

Stadsmissionen har, i samarbete med några av stadens stadsdelar, sedan tidigare ett pågående arbete enligt Bostad först-modellen. Även Göteborgs Stad driver en Bostad först-verksamhet där också sjukvården medverkar.

De samlade erfarenheterna visar att de allra flesta hemlösa som får chansen förvaltar den väl.

– Vi vet att metoden fungerar, men nu handlar det om att få tillgång till lägenheter. Då kan vi inte bara sitta som lata katter utan måste hela tiden hitta nya vägar, säger Kjell Larsson.

Kontakten med de privata fastighetsägarna är en sådan väg. Kjell Larson säger att engagemanget är stort, men att många är osäkra på hur de ska göra och känner en oro för allt runtomkring.

– Där kan vi gå in. Inte för att vi kan säga att allt kommer att gå klockrent, men för att vi har jobbat på det här sättet sedan 2003 och alla mätningar vi har gjort visar att åtta av tio kan behålla sitt boende. Och för att vi finns där som en mellanhand längs vägen.

Marie Hedström, som är metod-stödjare i kommunens Bostad först-verksamhet, är glad för initiativet.

– De har andra möjligheter som vi inte har och det är jättebra att få med sig de privata hyresaktörerna. Ju fler som arbetar med det här desto bättre.

Rikard Ljunggren på Fastighets-ägarna är ödmjuk inför situationen och säger att han kommer att vara glad för varje lägenhet man får fram till Stadsmissionen. Han har stora förhoppningar.

– Tusen lägenheter är ändå en liten andel av det totala beståndet hos organisationens medlemmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.