Hembesök från vården minskar trycket på akuten

Göran Samuelsson, 77, slipper bli inlagd på sjukhuset och Sergio Cisternas, 81, behöver inte söka akutvård. Istället besöker Sahlgrenskas mobila team dem i hemmet – där risken att smittas av corona är betydligt lägre.
– Nu tar jag inte upp plats på sjukhuset som någon annan kanske behöver, säger Göran Samuelsson.

ANNONS
|

Trycket på akuten minskar och sköra patienter slipper åka till sjukhuset och riskera att smittas med covid-19. Det är några av effekterna när Sahlgrenska Universitetssjukhusets mobila team med sjukvårdspersonal besöker patienter i hemmet.

Ett av nyårshelgens mobila team består av Sofia Billgren, sektionsledare och specialistsjuksköterska, och Christer Axelsson, ambulanssjuksköterska. De står med bagageluckan öppen och förbereder sig för att gå in hos dagens första patient: handsprit, nya munskydd och visir.

LÄS MER:Här gör Stina, 94, ett sjukhusbesök i sitt eget kök

”Slipper springa på sjukhuset med coronariskerna”

Göran Samuelssons tax skäller från övervåningen när teamet ringer på dörren.

Sofia Billgren antecknar i journalen medan kollegan Christer Axelsson mäter blodtryck och lyssnar på lungorna. Göran Samuelsson kan sitta lugnt i sin fåtölj medan de tar prov och injicerar medicin i hans arm.

ANNONS

– Det här är mycket bättre för mig, jag slipper springa på sjukhuset med coronariskerna. Sist när jag hade vätska i lungorna blev jag inlagd i fem dagar. Nu tar jag inte upp plats där på sjukhuset som någon annan kanske behöver, säger han.

LÄS MER:Ökat tryck på IVA av corona – drygt 100 fler patienter sedan början av december

Nästan alla teamets patienter kan stanna hemma

Till vardags jobbar läkare och sjuksköterskor i de mobila teamen. Under nyårshelgen testar Sahlgrenska att utöka satsningen tillsammans med ambulanssjukvården för att möta det stora behovet. De gör både planerade och akuta besök – och efterfrågan har ökat kraftigt sedan corona bröt ut. Mellan mars och maj 2019 gjorde de mobila teamen 192 hembesök. Under samma period i år var motsvarande siffra 793.

– 97 procent av de som ringer till oss kan stanna hemma istället för att åka till akuten när vi kommer. Igår gjorde vi tio hembesök. Det är tio personer som kanske är sköra och som tack vare detta inte behöver åka in till sjukhuset nu under pandemin, säger hon.

Kollegan Christer Axelsson fyller i:

– I snitt ligger du inne åtta dygn per tillfälle. Och det kostar ungefär 8 000 kronor per dygn.

LÄS MER:Fler äldre får vård hemma under coronakrisen

Följer upp besöken med läkarkontroll

81-årige Sergio Cisternas står i korridoren utanför sin lägenhet och väntar när teamet kommer. Han har problem med svullna ben och ska undersökas närmare.

ANNONS

– Vi tycker att du borde få mer vätskedrivande medicin. Jag ska ringa läkaren och höra vad han säger, förklarar Sofia Billgren.

Läkaren ordinerar medicin över telefon och sedan ska all utrustning packas ihop igen.

– Kommer ni tillbaka imorgon? undrar Sergio Cisternas.

– Ja, imorgon på förmiddagen! Och sedan blir det uppföljning med läkare på måndag eller tisdag.

LÄS MER:Flera coronavaccin på gång till Sverige – detta skiljer dem åt

Tryggare och smidigare att stanna hemma

Ute vid bilen upprepar sjukvårdsteamet proceduren med att tvätta visiren och utrustningen, slänga munskydden och sätta på nya.

Idag har de besökt äldre patienter, men så är inte alltid fallet.

– Det kan lika gärna var yngre cancerpatienter eller någon annan yngre som är skör. Kravet är att man inte själv kan ta sig till vårdcentral eller sjukhus, säger Sofia Billgren.

Enligt henne finns fler fördelar med att vårdas hemma än den minskade smittorisken.

– Som patient får du mer kontroll och mer egenvård än om du hade legat inne på sjukhus. Och många känner sig tryggare. Läkarna brukar säga att patienterna aldrig har så bra blodtryck inne på sjukhuset, säger Sofia Billgren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS