Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Hells Angels välkomnas till Ale - får polisen att se rött

På Facebook välkomnas den kriminella mc-klubben Hells Angels till Ale kommun: "Är väl de tryggaste grannarna man kan ha", skriver en person. Men polisen har en helt annan syn på det: – Då säger man också att man tycker att det är bra att narkotikahandel och annan grov brottslighet frodas och ökar, säger Teodor Smedius, polischef i området.

Hells Angels Goth Town har flyttat in i sin nya klubblokal ett gästgiveri i Skepplanda i Ale kommun.
I ett aktivitetsområde med fotbollsplaner och den lokala fotbollsklubben - där det rör dig mycket folk, däribland ungdomar - kommer nu den kriminella mc-klubbens medlemmar att hålla till.
– Den här lokalen ligger oerhört olämpligt för Hells Angels, säger Teodor Smedius, chef för polisområde Kungälv/Ale.
– Det är så dumt så man undrar hur de tänker. Det har vi frågat dem också. Men de tycker att det är en jättebra lokal.

LÄS MER: Hells Angels-medlem köper gästgiveri - stor oro i Ale kommun

Dömda kriminella

Hells Angels Goth Town är en av tre HA-avdelningar i Storgöteborg. Just den avdelningen bildades 2006. Under sommaren 2015 sålde de sin klubblokal i Toltorpsdalen i Mölndal och har fram tills nu delat klubblokal med en annan avdelning i Göteborg.

Men nu har de som sagt kommit till Ale kommun.
– Det finns personer som är dömda för grov kriminalitet, berättar Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region väst och expert på mc-gängen, om medlemmarna i klubben.

LÄS MER: Hells Angels klubblokal till salu

Välkomnas på Facebook

Polischefen i området uttrycker oro över att den kriminella klubben kommit till kommunen.
– Jag har fått kritik för att jag har sagt att jag ser allvarligt på den här situationen men det står jag för. Det är allvarligt att de har etablerat sig i en liten kommun som Ale, säger Teodor Smedius.

Men på Facebook välkomnas klubben bland allmänheten och invånarna gratuleras:
"Ha skulle finnas i varje kommun".
"Bara att gratulera dom boende i området, bra grannar är guld värda!".
"Själv skulle jag känna mig tryggare om jag visste att HA fanns i krokarna. Skulle till och med våga gå ut..."
"Så ja... nu kanske Ale blir en trygg kommun igen... HA´s närvaro brukar ha lugnande effekt...".
"Är väl de tryggaste grannarna man kan ha".
"Skönt för de som bor där att slippa villainbrott och allsköns drägg som fuskar i asfaltering och takläggning med mera".
"Det är sällan bråk runt där HA har sina lokaler".
"Kommunen borde vara glada mindre brottslighet i området lugn o ro o bevakning".

 

LÄS MER: M-politiker tar timeout - efter makens HA-affär

"Jättemånga som är oroliga"

Det var bara några av kommentarerna till en av GP:s tidigare artiklar om etableringen.
– Det är bara de som lovordar det här som hörs. Jag vet att det finns jättemånga som är oroliga. Fram med den oron och kom gärna till oss och säg vad ni tycker, säger Teodor Smedius.

I övrigt vill han inte kommentera folks åsikter.
– De får tycka vad de vill. Men som polis tycker jag att de gör en väldigt förenklad analys av det allvarliga läget. Det kan säkert vara så att det går att visa på något ställe som fått mindre angrepp på bilar och där det inte är så mycket inbrott i närheten av en Hells Angels-lokal. Men man ska ha klart för sig att det inte beror på deras goda vilja utan det är människors rädsla för dem som organisation. I polisens ögon är det en grovt kriminell organisation som ägnar sig åt grov organiserad brottslighet, säger Teodor Smedius och fortsätter.

– Om man tror att den enda effekten är att det inte sker några inbrott runtomkring så är man lite ute och cyklar. Då säger man också att man tycker att det är bra att narkotikahandel och annan grov brottslighet frodas och ökar. Den analysen som människor gör som skriver på det sättet - då har man tänkt lite för kort.

LÄS MER: De hemliga lagarna som råder inom Hells Angels

Står utanför samhällets lagar

Mc-gängsexperten Sven Lindgren vill inte heller anmärka på kommentarerna.
– Alla har rätt till en åsikt, säger han bara men konstaterar också, liksom polisområdeschefen, att det är en kriminell organisation som etablerar sig i området.

"Hells Angels MC har valt att stå utanför det ordinarie samhället och dess lagar", skrev, det som då var, Rikskriminalpolisen i en rapport 2013.

Hells Angels MC uppfyller Europeiska unionens uppsatta kriterier för vad som kännetecknar organiserad brottslighet, enligt Rikskriminalpolisens rapport. Den typ av brottslighet som de sysslar med är bland annat ekonomisk brottslighet, våldsbrott och narkotikabrottslighet.
– Främst rör det sig om indrivningar och utpressningar. Där finns ett betydande mörkertal. Vi ser att HA-killarna ofta har stora ekonomiska tillgångar, samtidigt som vi har väldigt få offer som anmäler. Min slutsats är att den här verksamheten pågår i det tysta, har Sven Lindgren sagt tidigare.

Trygghet - stark poliskår

Vad kan man komma att se för kriminalitet kring klubblokalen i Ale?
– Det som kan bevittnas är till exempel narkotikamissbruk i samband med fester. Det är dokumenterat utbrett, det är inget som är nytt, så missbruk av narkotika och på annat sätt sådant som gynnar dem, säger Sven Lindgren som ett exempel.

En del uttrycker att brottsligheten minskar i områden där Hells Angels finns, att det blir tryggare - hur är det med det?
– Det är ingen som har tittat på det. Det beror på vad man upplever för trygghet. Tryggheten i Sverige byggs upp av en trygg och stark poliskår, det är den som är tryggheten, säger Sven Lindgren.

Behöver folk vara oroliga?
– De ska vara bekymrade. En sådan här kriminell mc-organisation står för brott. De står också för nyrekrytering av personer i området. Man rekryterar ju och det gör man till sina undergrupper också. Det är en del av etableringen - man lokalförankrar.

Att rekrytera är något som de redan börjat med. Sven Lindgren berättar att det framförallt är unga män som nappar när HA säljer in sin verksamhet.
– Det är det som detta för med sig - att de börjar rekrytera i området. De personerna kan sedan bli de som är synligt brottsaktiva, säger Lindgren.

"Skrämselkapital"

Daniel Vesterhav, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, berättar att det inte gjorts några studier om hur ett område påverkas av att en kriminell organisation flyttar in - om det är så att kriminaliteten minskar.
– Jag har hört det argumentet tidigare men det är inget vi tittat på, säger han och fortsätter.
– Det man kan säga om den typ av sammanslutning som Hells Angels är att de har en form av skrämselkapital knutet till sitt namn, säger Daniel Vesterhav.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.