Helgen bjuder på rikligt med regn i Göteborg

Det ihållande regnet under fredagen har orsakat översvämningar på Söderleden och flera olyckor har inträffat i ovädret tidigare under dagen.
– Anpassa hastigheten, det är det enda som hjälper, säger Mikael Salo, vägtrafikledare vid Trafikledningscentralen.

ANNONS
|

Under fredagseftermiddagen översvämmades Söderleden, i riktning mot både Mölndal och Frölunda. Det ställde till det i trafiken och gjorde att förare försöker hitta andra vägar att ta sig fram.

– Det kan hända att man måste stänga av vägen och leda om trafiken, sa Katarina Woffran, presskommunikatör på Trafikverket.

Några timmar senare meddelade räddningstjänsten att vattnet hade runnit undan och trafiksituationen lättat. Sedan fredagsmorgonen har styrkorna haft fullt upp med larm relaterade till regnovädret.

Räddningstjänsten berättar att det handlar om att pumpa ut vatten ur framför allt villor.

– Vatten trycker upp ur golvbrunnarna i husen, säger Bosse Johansson, larm-och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten.

ANNONS

Tidigare under fredagen var två av tre körfält avstängda på E20, i riktning mot Göteborg. Senare var det även stopp för flera linjer på Hisingen. Det är två av flera trafikhändelser som ovädret ligger bakom.

– Det regnar så mycket att det inte hinner rinna undan. Man behöver anpassa hastigheten, det är det enda som hjälper, säger Mikael Salo, vägtrafikledare på Trafikledningscentralen.

Hinder på vägen

Håll i och håll ut har varit ett ordspråk under coronapandemin. Det gäller även för den som ser fram emot sol, för inför fredagen kunde göteborgarna räkna med upp mot 26 millimeter regn.

– Räkna med ihållande regn, åtminstone fram till lördag, säger meteorologen vid SMHI, Erik Höjgård-Olsen.

LÄS MER:Göteborgs väderrekord sedan 2010

Nederbörden kommer i omgångar, med pauser här och var. Det kan spilla över regn även på söndagen, men det är fortfarande osäkert.

– Det kommer kluster med olika hög intensitet, men det är absolut inga mängder vi går ut och varnar för.

Prognosen gäller även för Västra Götaland, då inga delar av länet verkar klara sig från att bli blöta.

– Sen är det kustorterna som brukar ta första smällen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS