Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hela världen är GP:s spelfält

Därför fortsätter GP att satsa på utrikesjournalistiken – och skicka team till de stora internationella nyhetshändelserna.– Bland våra läsare är den här journalistiken väldigt uppskattad, säger GP TV:s videoreporter Christian Cvek som nyligen var på reportageresa i Ungern.

I en globaliserad värld är GP:s uppdrag att föra er läsare nära såväl de lokala som internationella nyheterna. Under 2015 har vi på GP satsat extra tydligt på vår egen utrikesjournalistik där vi är på plats med våra fotografer och reportrar i verkligheten nära det som hela världen pratar om.

Här är en del av den utrikesjournalistik vi kunnat erbjuda våra prenumeranter och digitala läsare så här långt i år:

JANUARI: Hanna Björnheden och fotograf Stefan Berg reste ner till Frankrike efter terrordåden i Paris mot bland annat tidningen Charlie Hebdo. Bland annat höll GP:s team en chatt med läsarna om den dramatiska nyhetsutvecklingen och bevakade flera olika skeden av det som blev en av årets största nyheter i Europa.

MAJ: Los Angeles. En reportageresa i maj där kriminalreporter Per Sydvik och fotograf Stefan Berg bland annat hängde med LAPD (Los Angeles-polisen) för att se hur de arbetar mot gängen. Reportagen var ett sätt för GP att ta ett nytt grepp på gängproblematiken i Göteborg och jämföra arbetet som görs i en världsstad jämfört med här hemma på västkusten.

JUNI: Rumänien. Evalis Björk och Stefan Berg åkte med 19-åriga Marius, en av de EU-migranter som flyttat till Sverige, på en resa med buss tillbaka till Rumänien. Här ville vi visa berättelserna bakom de personer som av olika skäl kommer till Sverige för att få ett bättre liv här, eller för att skapa förutsättningar för att få ett bättre liv hemma i Rumänien genom sin tid i Sverige.

JUNI: Efter det brutala terrordådet mot västerländska turister i Tunisien reste nyhetskrönikör Sarah Britz och fotograf Björn Olsson till Nordafrika. Där GP:s läsare finns – ska även GP finnas vid stora nyhetshändelser, oavsett om det är i Göteborgsområdet eller på de orter världen runt dit ni åker på semester.

JUNI OCH JULI: Mitt i krisens Grekland var intresset för vad som skulle hända med landets ekonomi extremt stort. Därför var det naturligt för oss att bevaka från Aten när demonstrationerna avlöste varandra och den största politiska krisen för demokratins vagga på generationer skakade Europa.

AUGUSTI: Hampus Dorian och Tomas Olsson åkte till det stora flyktinglägret i Calais i Frankrike där över 5 000 personer bodde i somras i förhoppningen om att kunna ta sig över till England.

SEPTEMBER: Erik Hilmersson på GP-sporten bevakade under några intensiva nyhetsdygn svenska herrfotbollslandslagets uppladdning och match mot Ryssland i EM-kvalet. Vår internationella sportbevakning är väldigt uppskattad av läsarna och under nästa år kommer GP att satsa extra på en del internationella idrottsevenemang som vi tror har stort intresse hos er läsare.

SEPTEMBER: När flyktingströmmen från Syrien började välla in över Östeuropa och tusentals desperata människor tog sig mot Tyskland och Sverige via Ungern reste GP TV:s Christian Cvek och samhällsreportern Gunilla Grahn-Hinnfors till Budapest och sedan gränsen mot Serbien, som kort därefter stängdes av myndigheterna.

– Vår närvaro ute i de stora världsnyheterna är väldigt viktig och bland våra läsare är den här journalistiken väldigt uppskattad, säger GP TV:s videoreporter Christian Cvek som gjorde åtta GP TV-klipp under tiden i Ungern (klipp som går att se på GP TV i vår mobilapp).

Tipsa oss!

Vart borde GP:s team åka?

Vad tycker du att vi bör bevaka i vår utrikesjournalistik? Hör av dig till GP:s samhällschef Eva Parkrud, [email protected], och tyck till!

Era åsikter om vår journalistik är det viktigaste vi har.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.