Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Stefan Berg

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Hela mitt liv var på paus i sex år"

Danijel Gubic fick brännskador över stora delar av kroppen och bar på mycket ilska efter branden. Men det var en person som fick honom att ändra sitt liv.
– Jag har min fru att tacka för allt, säger han.

Hela vägen från Teleskopgatan i Bergsjön till Backaplan, på nästan varje hållplats, kom det på ungdomar som skulle till den stora festen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är det som Danijel Gubic tänker på när han minns branden i dag. Själv stod han för underhållningen på festen. Han var 15 år gammal och det var första gången han uppträdde för en stor publik – nästan 400 personer.

– Jag hade hållit på med dans och sång sen barnsben. Det var stort att jag skulle uppträda där. Nu när det har gått så lång tid kan jag minnas glädjen jag kände på scenen utan att direkt tänka på branden. Det bästa och det värsta hände denna kväll.

Att prata om händelserna som följde är inte längre svårt. Han beskriver hur han letade upp sin dåvarande flickvän, hur de begav sig mot utgången medan röken skiftade färg från ljus till svart och hur han fastnade i trängseln.

Tuppade av i lokalen

LÄS MER: "För mig känns det som 40 år sedan"

– Det var vågor av människor och man drogs åt olika håll. Jag och min dåvarande tjej kom ifrån varandra. Kort därefter föll jag ner och var fastklämd från midjan neråt. Jag kunde i princip göra en halv armhävning.

Han berättar att det var mörkt och att folk skrek. Sedan hörde han sirener utanför.

– Samtidigt kände jag droppar i ansiktet. Jag minns att jag tänkte: Det är räddningstjänsten, de kommer rädda oss, allt kommer bli bra. Men det var inte alls vatten. Det var material i taket som smälte och droppade ner på mig. Jag var så varm eller chockad att det kändes kallt mot min hud.

Efter det tuppade han av. När han vaknade hade han glömt branden och trodde att han hade blivit misshandlad. Han hade brännskador över framsidan av kroppen, halva ansiktet och händerna.

– Det gick inte att acceptera. Jag var arg. Jag trodde att jag aldrig skulle få brudar. I början kunde jag inte göra någonting själv. Inte ta på mig kalsongerna, inte knäppa knappar, inte böja mig och plocka upp grejer... Jag var som en bebis, min mamma fick hjälpa mig med allt. När jag hade fyllt 17 sa jag till henne: Mamma jag orkar inte mer.

Hur tog du dig igenom den tiden?

– Min familj var där för mig. Mina kompisar ställde upp, ingen fick kolla snett på mig. Jag hade ett stort kompisgäng, vi kanske var 15-20 stycken som alltid var tillsammans. Jag tänker också att jag är en sån person som aldrig ger upp.

De första sex åren efter branden beskriver han som kaotiska.

– Hela mitt liv var på paus i sex år. Man förlorar sin identitet. Jag kunde kanske börja rappa igen men jag kände inte för det.

Föreläser om branden

Vändningen kom när han träffade sin fru. Då hade han stora skulder men brydde sig egentligen inte om att ordna upp sitt liv. Hon påpekade att han borde försöka bli skuldfri för att kunna göra något med sitt liv, resa och skaffa familj en dag. Långsamt började budskapet sjunka in och han följde hennes råd.

– Hon visade mig världen. Innan henne hade jag inte varit nästan någonstans. Plötsligt var vi på Maldiverna, Hawaii, Jamaica, LA, överallt... Jag var på min första kräftskiva tillsammans med henne. Jag är född här och jag hade aldrig varit på en kräftskiva. Det var det godaste jag ätit, säger han och skrattar.

– Skämt åsido, hon fick mig att se att det fanns ett annat liv.

I dag är han tvåbarnspappa och jobbar bland annat med att föreläsa om branden. På måndagens minnesceremoni kommer han stå på scen igen och uppträda utanför brandlokalen exakt 20 år efter sitt första uppträdande.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45:

Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00:

Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt eftersom det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.