Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Världskulturmuseet var välfyllt när brandkatastrofens offer hedrades vid en minneskonsert.

Hedrade offren med musik

En konsert till minnet av 63 ungdomar. Under söndagskvällen hedrades brandkatastrofens offer på Världskulturmuseet. Utanför brann 63 marschaller.
Det har gått tio år sedan diskoteksbranden på Backaplan. Under söndagskvällen samlades inblandade, anhöriga och många andra på Världskulturmuseet för att minnas de 63 unga människor som miste sina liv i samband med händelsen.

Kommunstyrelseordförade Göran Johansson invigningstalade på scenen som byggts upp nedanför museets breda trappa. Ljuset var stämningsfullt i lokalen och på scenen stod också ett 20-tal barn. Parash Lama, som mist en lillebror i katastrofen och är ordförande i föreningen Brandoffrens anhöriga, BOA, tog över mikrofonen.
- Det är kanske inte så lätt att veta om man ska vara glad eller ledsen en sådan här dag. Men vi i BOA vill att ni ska hedra våra anhöriga genom att vara glada, sa Parash Lama.

Stämningen var tämligen lättsam. Människor pratade, vågade skämta och skratta samtidigt som de tog del av musiken som framförs. Fram till midnatt uppträdde ett 20-tal lokala och kända artister.

25-årige Masse Jadamas var en av diskoteksbesökarna på Backaplan för tio år sedan. Det vittnar hans brännskada på höger armbåge om. Han tyckte det har känts bra under minnestunden, även om en del av låtarna som spelas ur högtalarna är de samma som spelades på diskoteket den där natten.
- Jag tror att det kommer bli mer känslosamt när rapparen Blues går upp på scenen. Hans låt Under ytan släpptes precis när det hade hänt. Då kommer nog en del tycka att det är lite jobbigt.

En timme efter minneskonserten börjat var det fullt i lokalen. Maxgränsen på 1 100 personer hade nåtts. Kön utanför sträckte sig strax före klockan 20 på söndagskvällen en bit ner mot Universeums fasad. Inne framför scenen steg stämnigen ordentligt i lokalen när två brandmän från katastrofnatten äntrade scenen. Jublet var öronbedövande och applåderna ville nästan inte ta slut.

30-årige Alexander Petrovski har ingen direkt koppling till brandkatastrofen. Men han, som många andra göteborgare, minns exakt vad han gjorde när han fick veta vad som hade hänt.
- Det är väl jättebra att vår stad uppmärksammar händelsen och ger stöd till offren och deras anhöriga.

Bakom söndagskvällens arrangemang står Göteborgs Stad Ungdomssatsningen. Intäkterna kommer oavkortat att gå till Brandoffrens anhöriga.
- Vi ville göra något speciellt nu när det har gått tio år, sa Tala Kirkor. Vi valde att kontakta artister för att hedra våra vänner som försvunnit och för att hjälpa BOA.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.