Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedman: "Man ska inte stå och skrika vid sidan av planen"

Han var ingen vidare idrottsförälder själv. Men nu har Magnus Hedman bättrat sig, säger han. Så pass att han kommer till Göteborg för att föreläsa om det.

Vad ska du prata om på Baby- och barnmässan?

– Framförallt om hur det är att vara förälder till idrottande barn, det är det jag brinner för och har skrivit en bok om.

Hur ska man då vara som förälder till idrottande barn?

– Man ska vara just förälder. Man ska vara tryggheten när de är glada, ledsna eller behöver stöttning. Man ska inte vara den som står och skriker vid sidan av planen, det är tränarens jobb. Jag ska prata om varför man inte ska ge sitt barn pengar för varje mål de gjort. Det är lätt att det blir hård press för tidigt. Då kan det hända att barnet inte längre upplever att de idrottar för sin egen skull, utan för sina föräldrars skull. Då försvinner det viktigaste människan har för att ta sig framåt – den inre drivkraften.

Hur tycker du att idrottsföräldrar är generellt?

– Helt ärligt tycker jag att de har blivit mycket bättre. Ju mer vi pratar om det här desto mer blir vi också medvetna om hur vi agerar. Jag skrev boken för att hålla debatten vid liv. Jag vill att så många ungdomar som möjligt ska vara aktiva inom idrotten så länge som möjligt. Det handlar inte om att skapa proffs, men kontentan kanske ändå blir fler proffs eftersom fler barn håller på längre. Jag vill att idrotten ska upplevas som behaglig och att man ska få fina minnen därifrån, inga traumatiska minnen av att mamma och pappa står och gapar.

Hur har du själv varit som idrottsförälder?

– Inte bra, i början. Jag ställde för höga krav på min äldste son redan som 7-åring. Jag hade precis varit fotbollsproffs och det var min värld, mitt liv. Då stod jag och skrek "så där kan du inte göra!" och "upp på plan!", och gav honom tips. Jag ville ju bara hjälpa honom, men när tränaren sa en sak och jag en annan blev det pannkaka av alltihop. Nu är jag en väldigt bra idrottsförälder. Det handlar om balans. Jag har till exempel bestämt mig för att inte prata om fotboll om inte barnen själva tar upp det. Jag vill att vår pappa-son-relation ska komma i första hand.

Du har precis startat projektet Hedmans hand, berätta om det!

– Idrotten blir bara dyrare och dyrare för varje år, det är cuper, material och massa annat. Hedmans hand ska jobba för alla barns rätt till idrott och kunna hjälpa till med fotbollsskor, en innebandyklubba eller medlemskap i en klubb. Jag vet vad idrotten betyder, och det gör ont i hjärtat när man ser att barn av ekonomiska skäl inte kan vara med. Det har hänt i min närhet, barn som gått i mina pojkars lag har slutat. De får i stället stå och titta på andra sidan stängslet. Jag vill sätta in dem på rätt sida igen.

Fakta: Magnus Hedman

Född 1973.

Tidigare fotbollsspelare: var målvakt i det svenska landslaget och har även spelat i bland annat Coventry City FC och Celtic FC.

Släppte i höstas boken Låt ditt barn vinna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.