Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedersmordrättegång ställdes in

Den 21-åriga kvinnan anmälde sin bror för att ha hotat att "göra hedersmord" på henne. Men när rättegången startade tog hon tillbaka anmälan och brodern släpptes på fri fot.

Med en kniv surrad runt ryggen ska den 24-åriga mannen ha stått utanför sin systers dörr och hotat att döda henne. Händelsen utspelade sig i Göteborg i mitten av december, efter en period av hot från broderns sida, enligt åklagaren Helena Treiberg Claeson.

24-åringen ska bland annat i ett telefonsamtal ha hotat att "göra hedersmord" på sin syster. Brodern greps och har suttit häktad misstänkt för olaga hot och brott mot knivlagen sedan den 16 december.

Men när rättegången mot 24-åringen började i dag hade hans syster en helt annan bild av vad som hänt. Inför rätten talade hon om att hon tagit tillbaka sin anmälan.


Flyttat
21-åringen bor inte längre kvar i Göteborg. Hon kom till rättegången tillsammans med några vänner och vill inte prata med GP.

Helena Treiberg Claeson säger att det är vanligt att personer som utsatts för hedersrelaterade brott försöker ta tillbaka sin polisanmälan, hon vill poängtera att det är omöjligt.

- Familjerna sätter ofta stor press på flickorna. Man lovar guld och gröna skogar. Det är bara att hoppas att det stämmer i det här fallet, säger hon.

Samtidigt visade det sig att åklagarens andra vittne, en väninna till 24-åringens syster som var med i lägenheten och hörde hoten, inte fanns på plats, utan befinner sig utomlands.

Därmed ställdes dagens förhandling mot 24-åringen in. Rätten beslutade också att försätta 24-åringen på fri fot direkt.

Han är fortfarande misstänkt. Men eftersom det riskerar att dröja innan rättegången kan genomföras - då med väninnan som hört hoten närvarande - menade rätten att det var oskäligt att hålla honom fortsatt häktad.


"Allvarligt brott"
Helena Treiberg Claeson menar att hon har starka bevis mot 24-åringen, trots att hans syster inte längre vill medverka i utredningen. Förutom att hennes väninna har hört hoten har 24-åringen också skickat en rad hotfulla sms.

Ett nytt rättegångsdatum ska nu planeras in, troligen blir det någon gång under våren. Åklagaren kommer att yrka på att 24-åringen döms till fängelse.

- Olaga hot är ett allvarligt brott. Straffvärdet är några månaders fängelse. Den som utsätts för hotet kan ju aldrig veta om personen som hotar tänker verkställa hotet eller inte. Just när det gäller hedersfall vet vi av erfarenhet att det finns en reell risk att hoten verkställs. Det finns flera kvinnor som råkat så illa ut att de faktiskt blivit mördade. Det är bara att hoppas att det inte händer den här flickan, säger Helena Treiberg Claeson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.