Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Har ditt surfande blivit ett beroende?

Går ditt surfande på nätet ut över dina relationer kan du ha hamnat i ett slags beroende.

Tre saker ska vara uppfyllda innan man kan säga att man utvecklar ett beroende, säger Leif Denti, forskare och lektor i psykologi på Göteborgs universitet.

För det första ska du göra saken mycket och ofta. Du ska känna något slags sug efter det om du inte gör det på ett par dagar och beteendet ska få negativa konsekvenser för andra delar av livet, exempelvis för din hälsa.

– Är det så att svenskar använder sociala medier i så hög utsträckning att det får konsekvenser för deras relationer, ja då är det väldigt intressant, säger Denti.

– Vi gör ju avvägningar av vår tid hela tiden och gör man avvägningen att min tid på exempelvis Facebook är viktigare än tiden med min partner eller familj så börjar det ju bli på gränsen till skadligt, fortsätter han.

Just Facebook ser ut att behålla sin dominerande ställning bland olika sociala nätverk.

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2015 ökar fortfarande andelen medlemmar. 2012 var det 64 procent av internetanvändarna som någon gång besökte Facebook. 2013 vara det 66 procent, 2014 68 procent och förra året var andelen uppe i 70 procent.

Ökningen uppges främst bero på att fler äldre börjat använda nätverket. Rapporten visar också att nästan hälften av användarna anser att de tillbringar för mycket tid med internet. Andelen har ökat något de senaste sju åren och förra året var det 60 procent som åtminstone någon gång tyckte att de tillbringar för mycket tid på nätet.

Vilket råd skulle du ge till en som känner sig fast?

– Jag vet inte, jag är lika fast själv. Men de kanske kan göra som jag gjort. Installera ett tilläggsprogram där man anger under vilken tidsrymd på dygnet man tillåter sig själv att surfa. Och när tiden är förbrukad blockeras helt enkelt de sajter man vill begränsa sig från.

– Vi har väldigt små möjligheter att av egen kraft upprätthålla beslut som vi fattar i stunder av klarsynthet. Det räcker inte att vi säger till oss själva att ”nej, nu har du tillbringat för mycket tid på Facebook”. Det här programmet tvingar mig helt enkelt att sluta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.