Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lars Hansson, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Göteborg, riskerar uteslutning ur partiet. Bild: Jonas Lindstedt

Hansson (SD) riskerar uteslutning

Sverigedemokraternas kommunalråd Lars Hansson hotas av uteslutning, något som GT var först med att berätta.
– Jag kan bekräfta att det pågår ett medlemsärende, säger Ludvig Grufman, presstalesman till GP.

Det har stormat under en längre tid kring Lars Hansson, kommunalråd SD. GP har i en serie artiklar berättat om hur han bland annat anklagats för att blanda ihop partiets ekonomi med sin egen. Ett exempel rör en kontroversiell bilaffär. I efterdyningen av den rapporteringen beordrade Lars Hansson också att GP:s källor skulle "hittas och straffas".

SD-toppen har också dragit på sig kritik för hur han uttrycker sig från talarstolen och hur han beter sig mot andra. Bland annat väckte hans angrepp på en MP-politiker under budgetdebatten i regionfullmäktige starka reaktioner. Även SD-källor som GP talat med har betecknat hans agerande som oförskämt och över gränsen.

Tidningen GT berättar att de tagit del av handlingar i det uteslutningsärende som pågår mot kommunalrådet – och att han där får kritik för att han kallade det tidigare S-kommunalrådet Dario Espiga för papperslös flykting i samband med att denne avtackades i fullmäktige. Den intervju som GP gjorde med Lars Hansson inför partiets landsdagar under senhösten, då han kallade de rödgröna för "värdelösa" ska också finnas med i underlaget.

Ludvig Grufman, presstalesman på Sverigedemokraternas riksorganisation, bekräftar att det pågår ett medlemsärende.

– Partistyrelsen kommer att fatta beslut i mitten av februari. Mer kommentarer än så lämnar vi inte just nu, säger han till GP.

När GP talade med Lars Hansson på måndagsförmiddagen sade han sig inte alls känna till att det pågick en diskussion kring hans politiska framtid. I stället betonade han att han var föreslagen som lokalt toppnamn både till riksdagen och kommunfullmäktige.

– Hansson kör på som vanligt, sa han.

Sedan bekräftelsen på att det pågår ett uteslutningsärende kom har GP inte lyckats nå Lars Hansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.