Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Adam Ihse
Bild: Adam Ihse

Hans fru dödade deras barn – nu berättar han sin historia

Safet Makas blev oskyldigt anklagad för mordet på sina tre barn och sin fru. Efter att ha friats har han kämpat för att klara livet utan dem. I kvällens Uppdrag Granskning berättar han att myndigheterna aldrig informerat honom om familjens skulder.
– Jag kunde inte tro att min fru gjort det här, säger han i programmet.

Den 20 juli förra året var Safet på jobbet när han fick samtalet som förändrade hans liv för alltid.

– När jag kom till Gårdsten från vägen kunde jag se brandkåren, ambulansen och polisen. Då förstod jag att det är något som inte stämmer. Och då såg jag min äldsta son ligga på gräsmattan, säger han till Uppdrag granskning.

Efter det gick det väldigt snabbt. Safet blev delgiven misstanke om mord och häktades. Inom kort förstod dock utredarna att han var oskyldig. I stället visade fynden att det var hans fru som hade tagit livet av barnen innan hon själv begick självmord. Safet har fortfarande svårt att greppa om det som hade hänt.

– Det är en sak om hon ville ta sitt eget liv. Men varför skulle hon döda sina barn?, säger han i programmet.

Familjen hade en skuld på 130 000 kronor då hyran inte hade betalats sedan 2015. Enligt Uppdrag Granskning skulle Safets familj vräkas dagen då barnen hittades döda – något som han inte hade blivit informerad om. Myndigheterna pratade aldrig direkt med honom och frun hade gömt breven.

– Vi hade inga problem så det fanns ingen anledning att jag skulle misstänka att det var något som inte stämde. Hemma var allting okej. Barnen var rena. Det var rent hemma. Maten var i tid. Vad kunde jag misstänka?, säger Safet i programmet.

Efter händelsen anmälde socialtjänsten sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Ärendet avslutades utan åtgärd då man ansåg att socialen hade gjort tillräckligt för att förhindra att något liknande ska kunna ske igen.

I programmet säger dock Maria Sjödahl, områdeschef för socialtjänsten i Angered, att de borde ha vänt sig till båda föräldrarna.

I sin kontakt med GP sedan den tragiska händelsen sa Safet att han fokuserade på att försöka klara vardagen. Hans vänner berättade att han hade satt upp foton på sina barn på väggarna och att han mest höll sig inne.

– Han var en väldigt kärleksfull far. Han levde för barnen. Jag visste att han skulle frias men jag vet inte hur han skulle klara av att leva efter detta, sa en vän till familjen till GP.

LÄS MER: Vännen: Jag var gäst på deras bröllop

Till GP säger Safet att han inte har något mer att säga.

– Nu vill jag bara vara ifred. Jag vill inte prata mer med media. Jag har sagt mitt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.