Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Han valde att fly från Göteborg – på grund av toppmötet

Han skulle hämta sin fru efter en ögonoperation på Sahlgrenska och har varit orolig över hur han skulle lyckas ta sig till sjukhuset i och med trafiksituationen under EU-toppmötet. – Vi minns hur det gick förra gången det var ett EU-toppmöte här, halva staden slogs sönder. Det är ju en stor risk att det blir en repris på det, säger han.

En äldre man från Göteborg har de senaste dagarna varit orolig över hur han skulle kunna hämta sin fru på sjukhuset efter en ögonoperation. Detta på grund av trafiksituationen inför och under EU-toppmötet.

– Det gick bra, men jag vågade inte passera över Korsvägen, så jag fick köra en rejäl omväg som tog längre tid. Jag tycker att hela situationen att förlägga det här mötet i Göteborg är rätt löjlig, säger den äldre mannen, som vill vara anonym, till GP.

LÄS MER: EU-toppmötet drar igång – så påverkas du

Stefan Löfven: Allt behöver inte vara i Stockholm

På torsdagskvällen träffade GP:s politiska reporter Arne Larsson statsminister Stefan Löfven när han anlände till Göteborg inför mötet.

På frågan om varför just Göteborg blev staden som blev värd för mötet svarade han: 

– Jag sa tidigt i diskussionen att allt inte behöver vara i Stockholm, att Sverige har en väldigt fin andra stad. Jag har varit här på många kongresser och konferenser och jag vet att Göteborg är duktiga på att arrangera sådant här.

Bland göteborgarna har det varit mycket diskussioner om trafikproblem, stängda butiker, skolor och arbetsplatser.

Stefan Löfven berättade på torsdagen att han har förståelse för att mötet orsakat en del praktiska problem, men hoppas att det också finns en stolthet över att man får ta emot de europeiska ländernas ledare.

"Inte ett dugg stolt"

Men den äldre mannen som GP har varit i kontakt med håller inte med om statsministerns förhoppning.

–  Man är inte ett dugg stolt. Man är ju medveten om att det här är en jätterisk. Vi minns hur det gick förra gången det var ett EU-toppmöte här, halva staden slogs sönder. Det är ju en stor risk att det blir en repris på det. Jag tror inte det är en allmän uppfattning att man som göteborgare är stolt över det här, säger han och fortsätter:

– Det finns människor som missar sin inkomst på grund av det här. Det är fullständigt fel hanterat. Man hade kunnat lägga det här mötet ute vid Landvetter. Eller ett ännu bättre förslag hade varit att förlägga mötet i Bryssel, som är ett centrum för Europa.

"Vi valde att fly"

Men efter att han väl kom fram till sjukhuset på torsdagskvällen tog han sitt pick och pack och åkte tillsammans med sin fru ner till fritidshuset i Halland.

– Det finns ingen anledning att vara hemma i Göteborg dessa dagar så vi valde att fly staden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.