Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett av flyktingboendena som Emil Gustavsson är positiv till planeras vid Skintebo småbåtshamn.

Han startar namninsamling för att välkomna flyktingar

Höjda röster mot flyktingboenden i finförorterna fick Emil Gustavsson, 27, att bli arg. Nu har han skapat en namnlista för dem som välkomnar flyktingar i området Fiskebäck, Askimsviken och Skintebo. – De som bor i de rika områdena anser sig vara för fina för att beblanda sig med flyktingar, säger han.

Nu är det fler som engagerar sig för att föra fram de positiva rösterna till flyktingboendena som är planerade i Göteborg. Anna Mannheimer skapade en Facebookgrupp som är positiv till att bygga i Kärralundsvallen. Och Emil Gustavsson, boende i Frölunda, skapade namnlistan "Ja till flyktingboenden i Fiskebäck, Askimsviken och Skintebo".

– Det känns viktigt att politikerna inte tror att det bara finns nej-sägare i området, säger han.

Det var efter kommunens möte i måndags – gällande planerade boendet i Fiskebäck och Hinsholmskilen – som Emil Gustavsson bestämde sig för att samla in namnen på ja-sägarna. De höjda rösterna mot boendena gjorde honom upprörd.

– De lever i sin bubbla och tror att de har mer rätt än andra att bestämma vilka som ska bo där, säger han.

Han ställer sig frågande till varför de inte välkomnar flyktingarna.

– Det är ju barn och människor vi pratar om. Men på dem låter det som om det är krigsherrar som ska flytta hit. Det är en katastrof att de tycker så, säger han.

En av deltagarna under mötet i måndags uttryckte sin oro för Hinsholmens grönområde. Personen sa att platsen är till för skolan, dagis, fritidsaktiviteter, och för joggning.

Kan du förstå deras oro?

– Ja, det kan jag delvis. Men då tycker jag det vore på sin plats att de föreslog en annan placering inom Fiskebäck där de tycker boendet passar bättre, säger han.

Han berättar att han bara har spridit listan i Facebookgrupper för lokalt boende i de områden där boendena är planerade att byggas. Han tror därför att det ger en rättvis bild över att det verkligen är de som bor där som har skrivit under.

– Vi behöver en mindre segregerad stad och då är boenden även i dessa områden ett steg i rätt riktning. De ska också dra sitt strå till stacken.

I skrivande stund är listan uppe i 1522 underskrifter.

Planen är att ett hundratal bostäder runt om i Göteborg ska stå färdiga till sommaren. Områdena där boendena är planerade att byggas är bland annat Skintebo, Askimsviken och Fiskebäck.

Under tisdagskvällen höll kommunen ytterligare ett möte i Billdal. Denna gång angående de föreslagna byggområdena, Amundöns parkering, Askimsviken och Skintebo småbåtshamn. Även där var tonläget högt.

De positiva initiativen till boendena blir fler och fler. Under onsdagen skapade en annan boende i Härlanda en liknande lista – "Ja till temporära bostäder i Örgryte-Härlanda för människor som har flytt till Sverige".

När Emil Gustavssons lista var fylld med 1000 namn lämnade han in den till kommunen. Men han har inte tänkt stänga den. Han hoppas nu att politikerna lyssnar på de positiva rösterna och att planerarna på boendena går i lås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.