Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Josefson (i mitten) föreslås bli Moderaternas nya gruppledare. Hampus Magnusson (längst ut) föreslås som vice gruppledare.  Bild: Petter Trens
Axel Josefson (i mitten) föreslås bli Moderaternas nya gruppledare. Hampus Magnusson (längst ut) föreslås som vice gruppledare. Bild: Petter Trens

Han kan ta över som moderat gruppledare efter Ransgård

Axel Josefson, ordförande för Moderaterna i Göteborg, föreslås att ta över efter nuvarande gruppledaren Jonas Ransgård.
Enligt M-källor med insyn kan han också bli partiets kandidat till uppdraget som kommunstyrelseordförande om M lyckas ta över makten i Göteborg.

På onsdag kom beskedet att Jonas Ransgård inte kommer att ställa upp för omval som Moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige. Beslutet meddelades under hastiga former. Bara timmar tidigare hade han hållit en presskonferens tillsammans med övriga alliansföreträdare.

LÄS MER: Jonas Ransgård (M) slutar som gruppledare

Vem som tar över efter Ransgård kommer att beslutas av Moderaternas tillträdande fullmäktigegrupp under nästa måndag.

En enig valberedning föreslår nu Axel Josefson, i dag ordförande för Moderaterna i Göteborg, som ny gruppledare och efterträdare till Jonas Ransgård. Något som GP kunde avslöja under torsdagsförmiddagen.

"Vi ville ha ett starkt team"

Flera M-politiker har tidigare nämnt kommunalrådet Hampus Magnusson som en tänkbar efterträdare. Valberedningen föreslår nu honom som vice gruppledare.

LÄS MER: Ransgård går – men M:s problem består

Anders Sundberg, valberedningens ordförande, understryker att det aldrig rådde några frågetecken kring vem som skulle utmana om posterna.

– Vi ville ha ett starkt team som leder nya fullmäktigegruppen framåt. Vi ser att med de här två personerna så får vi en väldig styrka och stark kraft att gå framåt. Inte minst med genom de kompetenser som de här två kommunalråden har, säger han.

Axel Josefson har suttit i fullmäktige sedan 2010 och är nu på väg mot sin tredje mandatperiod. I dag sitter han på uppdrag som biträdande kommunalråd i kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande i trafiknämnden, ledamot i byggnadsnämnden samt i Västtrafiks styrelse.

Hampus Magnusson har suttit i fullmäktige under en lika lång period och har i dag uppdrag som 2:e vice ordförande i fastighetsnämnden samt nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning.

– Vi tror att de här två tillsammans med den nya kommunfullmäktigegruppen kommer att kunna göra ett gott arbete, samtidigt som vi har goda förutsättningar att få till ett maktskifte i Göteborg, säger Anders Sundberg

LÄS MER: Hemliga maktspelet bakom avgångskraven på Ransgård

Hedrad över nomineringen

Axel Josefson säger att han känner sig hedrad över nomineringen och ser fram emot arbetsuppgiften.

– Det är klart att vi är besvikna över valresultatet i Göteborg, nu måste vi jobba hårdare med återuppbygga förtroendet. Det känns roligt att tillsammans med Hampus jobba för en nystart och ett maktskifte i Göteborg, säger han.

Kommer du att kunna kombinera gruppledarskapet med uppdraget som distriktsordförande?

– Jag får nog återkomma i den frågan lite senare, det finns många delar i detta.

Västlänksfrågan kommer att vara betydande i förhandlingarna om ett maktövertagande, hur ser du på det?

– Vår ståndpunkt har ju under lång tid varit att vi är för Västsvenska paketet, det är viktigt för Göteborg och Göteborgsregionen. Sedan är jag villig att lyssna in alla synpunkter från andra partier, så får vi titta på detta.

Enligt en M-källa med insyn kan Axel Josefsson (M) bli partiets förslag till uppdraget som kommunstyrelseordförande. . Bild: Anders Ylander
Enligt en M-källa med insyn kan Axel Josefsson (M) bli partiets förslag till uppdraget som kommunstyrelseordförande. . Bild: Anders Ylander

Hampus Magnusson säger att han nu är beredd att kavla upp ärmarna för partiets och stadens bästa.

– Tillsammans med Axel, och övriga fullmäktigegruppen, ska vi stärka Moderaterna och jobba för ett maktskifte ihop med Alliansen.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med?

– Något samarbete med Socialdemokraterna finns inte på kartan, det har jag varit tydlig med på valnatten och tidigare. Nu får vi snacka ihop oss med fullmäktigegruppen och efter det får vi möta Demokraterna i förhandlingar.

Kan bli aktuell som kommunstyrelseordförande

Enligt en M-källa med insyn i nomineringsprocessen väntas också Axel Josefson bli Moderaternas kandidat till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i ett läge där partiet får möjligheten att ta över makten i Göteborg.

Anders Sundberg betonar att den processen ännu inte är inledd och att inget formellt beslut har fattats.

– De namn som nämns här är naturligtvis Axel och Hampus. Men det är att föregripa det som vi går ut med i dag. och jag vill vara tydlig på den punkten.

Axel Josefson vill inte kommentera uppgiften.

– Det är en fråga som jag vill ta ställning till senare, om det nu blir aktuellt och Alliansen tar över och styr staden, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.