Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Han jagas efter våldtäkt på Linn, 26

Det var mitt i natten. Hon skulle äta mat på Burger King på Avenyn efter en ordentlig danskväll med sina kompisar. Då tvingade sig en främmande man in på samma toalett som Linn Kroon, 26.
Mannen jagas misstänkt för våldtäkt och polisen sökte hans identitet via Efterlyst. Polisen tror sig nu veta vem mannen är.

Det var natten mot lördag den 5 oktober som Linn Kroon, 26 och hennes vän besökte Burger King på Avenyn för att äta. De hade varit ute med sina kompisar, dansat och haft en kul kväll ihop. När Linn Kroon besökte toaletten bankade någon plötsligt hårt på dörren.

Hon tänkte att det var någon som hade bråttom till toaletten och öppnade.

– Där står en kille och han puttar in mig igen. Jag backar bakåt och då går han in och låser dörren.

Linn Kroon. Bild: Privat
Linn Kroon. Bild: Privat

Inne på toaletten våldtog han henne, berättar hon.

– Jag blev så chockad. Det var som att jag stängde av.

Efteråt försvann han ut från toaletten. Hon själv var ganska berusad, hon gick inte efter honom direkt och hann inte ropa på hjälp. Det var som om hon hade stängt av både huvudet och kroppen, berättar hon.

Efter att hon hämtat sig och gått ut mötte hon en polis vid ingången till restaurangen. Hon berättade vad som just hade hänt och efter ett förhör körde poliserna henne till sjukhus.

Fallet i Efterlyst

Under torsdagskvällen togs fallet upp i Efterlyst på TV3 då det visade sig att restaurangens kameror hade fångat mannen på film. Linn Kroon hoppas att det ska leda till att han fångas in – hon tvekade aldrig när polisens utredare frågade om programmet fick visa filmen.

– Det är bara bra. Om det kommer ut hur han ser ut är det större chans att han blir igenkänd och att någon kan säga vem han är. Jag vill också varna andra att det kan hända.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm berättar att filmen visar att gärningsmannen är på plats med två kamrater.

– Han hälsar och umgås. Vi ser också att han reagerar när de två kvinnorna går förbi. Han släpper fokus på sina kompisar och fokuserar på toalettdörren.

– Nu behöver vi hjälp med att identifiera gärningsmannen. Han har begått ett allvarligt brott – vem är han? Om någon ser det här och tänker att man har varit på plats ska man höra av sig. Vi behöver få reda på vem det här är.

Polis och åklagare lämnar inte ut några ytterligare uppgifter om utredningsarbetet, men flera tips ska ha kommit in efter programmet varav de jobbar aktivt med flera stycken.

På fredagseftermiddagen tror sig polisen veta vem mannen är.

– Han är inte till fullo identifierad, men vi har fått in många tips som pekar mot samma person. men vi vet inte var han befinner sig, och han är inte frihetsberövad, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Burger King Avenyn. Bild: Robin Aron
Burger King Avenyn. Bild: Robin Aron

"Får flashbacks ibland"

Det har nu gått en dryg månad sedan våldtäkten. Linn Kroon är fortfarande starkt påverkad av händelsen.

– Jag mår sådär. Jag får flashbacks ibland, det är svårt att sova och jag hade ont länge. Det har varit jobbigt och man känner sig äcklad, säger hon.

Hur känns det att gå ut så offentligt med vad som hände?

– Det är jobbigt men samtidigt är det vad som har hänt. Varför ska jag vara tyst? Det är så många som håller det inom sig. Jag vill bryta det. Jag tycker inte att våldtäktsmän och idioter ska gå fria.

Linn Kroon poängterar att det kan vara lättare för henne att vara öppen i sitt fall, eftersom hon inte vet vem mannen är. I många andra fall är förövaren någon man redan känner.

– Såklart kan det vara svårare att anmäla då, för mig är det kanske lättare eftersom jag aldrig har sett honom tidigare. Men jag hoppas att jag kan inspirera fler till att våga anmäla.

”Efterlyst” sänds i TV3 på torsdagar klockan 20.00. Tips till programmet: 08 702 00 90. Den som har tips till polisen kan höra av sig till dem på 114 14.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.