En av de råttor som Marcus Karlsson har hittat på sin balkong
En av de råttor som Marcus Karlsson har hittat på sin balkong Bild: Marcus Karlsson

Han hittade råttor på balkongen – på tredje våningen

De senaste månaderna har Marcus Karlsson i Kortedala fått dela sin balkong med gnagare. Med hjälp av Cheese balls och Polly har han försökt att fånga in dem.
– Vi har ju fått vara tvungna och ha stängt på kvällarna och natten och det blir rätt varmt i lägenheten, så det har varit lite jobbigt, berättar han.

ANNONS
|

Cheese balls och Polly är inte bara populära snackssorter, utan även det som Marcus Karlsson använt som bete, för att fånga in de råttor som har besökt hans balkong i Kortedala de senaste månaderna, något som Hem & Hyra var först att berätta om.

Han bor på tredje våningen, men trots detta har alltså gnagare tagit sig ända upp och gått loss på balkongen.

Till en början hade Marcus Karlsson svårt att urskilja vad det var som rörde sig i hans växtodlingar.

– Ena katten satt och stirrade ut på balkongen hela tiden och han kunde sitta där i flera timmar och vi undrade alltid varför, vi fattade ju att det var något konstigt. En dag gjorde han ett utfall och fick illa tassen, men vi såg ju aldrig vad det var, berättar han.

ANNONS

Anticimex tipsade om Polly

Allt eftersom började Marcus Karlsson misstänka att de oinbjudna gästerna var råttor. Han kontaktade då Anticimex och fick fällor av dem.

I början var det Cheese balls som fyllde fällorna, men efter ett tag bytte han strategi.

– Jag har tidigare fått tips från Anticimex om vad man ska beta med och då kom jag på det där med just choklad. Och Polly hade jag fått som tips, för att de är sega, det är det bästa tydligen och det funkade ju.

Och råttorna lämnade tydliga spår efter sig

– Det hade grävts i krukorna och jag såg att det var gropar i dem, jag tror det kan ha varit i samband med att jag har gödslat på balkongen, men jag kunde inte sätta fingret på det.

Marcus Karlsson, som fått besök av diverse råttor på sin balkong under de senaste månaderna
Marcus Karlsson, som fått besök av diverse råttor på sin balkong under de senaste månaderna Bild: Marcus Karlsson

"Livrädd för att gå ut på balkongen"

Marcus Karlsson och hans flickvän ska ha hört ljud ifrån balkongen kvällstid.

– Min flickvän är livrädd för att gå ut på balkongen, hon knackar på fönsterrutan varenda gång hon ska gå ut för att skrämma bort eventuella råttor.

Än så länge har de inte märkt av att några råttor ska ha tagit sig in.

Sedan de gjorde sig av med sina katter i mitten av juli, dock inte på grund av råttor, verkar de ha fått fler besök på balkongen, men också kunnat ha ute råttfällorna mer. Senast det small till var för tre till fyra dagar sen.

ANNONS

– Förhoppningsvis fick vi bukt på det i alla fall några veckor nu, menar Marcus Karlsson.

Men besvären med gnagare har både gjort att han inte får ha sina odlingar i fred och att balkongen inte har använts lika mycket under sommarmånaderna.

–Jag älskar min balkong, jag planterar så extremt mycket blommor där ute, så att inte kunna bruka den på samma sätt är ju lite tråkigt.

Sopor som har slängts på marken i området där Marcus Karlsson bor
Sopor som har slängts på marken i området där Marcus Karlsson bor Bild: Marcus Karlsson

Inte den enda som har haft besök

Marcus Karlsson är inte ensam om att ha fått besök av råttor. Enligt honom har hans granne på våningen under haft liknande besvär.

– Jag pratade med henne igår och då sa hon att hon hade smällt elva stycken råttor.

Han tror att en bakomliggande orsak till de många råttorna, som har besökt balkongen, kan vara sophanteringen vid lägenhetskomplexet. Marcus Karlsson tycker att hyresvärden Poseidon sköter det hela bra, men när helgen kommer och ingen hämtar upp sopor, blir det snabbt kaotiskt.

– Då är det katastrof, det är som en soptipp. Som nu förra helgen låg det tre stora svarta säckar och fem påsar med matavfall utspritt överallt, man fick nästan vada igenom avfall.

Orsaken menar Marcus Karlsson är att många boende är slappa i sin hantering av sopor.

ANNONS

– Det finns alla möjligheter att sortera där, men jag har sett hyresgäster som går till dörren och inte ens öppnar den och bara ställer det utanför, så det är ren och skär lathet tyvärr.

Har begärt hyresnedsättning

På grund av råttbesöken de senaste månaderna har Marcus Karlsson varit i kontakt med sin hyresvärd.

– Jag begärde en hyresnedsättning, men vet inte om det håller rent juridiskt, han skulle kolla på det och höra av sig.

Han är själv inte rädd för råttor, men tycker att det är mindre trevligt om de skulle komma in i lägenheten.

– Vi har ju fått vara tvungna och ha stängt på kvällarna och natten och det blir rätt varmt i lägenheten, så det har varit lite jobbigt.

ANNONS