Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Han hävdar att halsbloss leder till haschmissbruk

Staffan Lingstedt skrev en manual om hur skolfolk ska upptäcka tecken på att någon är narkotikapåverkad. På ett år fördubblades antalet fall i skolorna.

– Det tyder på att mörkertalet var stort, anser han.

Skolfolk i Kungsbacka famlade. De misstänkte att vissa elever ibland kunde vara påverkade. Men de visste inte säkert. Och de ville göra rätt – för allas bästa. Ett misstag kunde leda till en JO-anmälan.

Tillsammans med kommunen, socialförvaltningen och skolan skrev Staffan en ABC-bok om vad man ska titta på och hur ansvariga ska agera – alltså i vilket skede föräldrar, skolan eller polisen ska kontaktas.

Staffan Lingstedt har lång erfarenhet som narkotikapolis. Han startade polisens gatulangningsgrupp i Göteborg, som med list och förklädnad tog sig in hos knarklangare. ”Vi stod inte snällt och väntade tills någon skulle öppna.”

Staffan har burat in många som sålt narkotika. På visitkortet numera står Informatör narkotika ungdom. Han jobbar förebyggande och har gett verktygen till lärare, kuratorer och sjuksköterskor.

Med sina kunskaper och sin erfarenhet är Staffan ganska säker på att halsbloss är inkörsporten till haschmissbruk.

– Den som aldrig drar in röken i lungorna kan aldrig bli narkoman, säger han.

En del anser att det är till att hårdvinkla.

– Det finns inga vetenskapliga studier på att jag har rätt och ingen blir förstås narkoman av ett enda halsbloss. Men att det finns en koppling är i mina ögon lika självklart som att den som inte sväljer öl, vin eller sprit inte heller riskerar att bli alkoholist. Föräldrar som vill hindra sina barn från att bli narkomaner ska försöka se till att barnen inte lär sig dra halsbloss. Det är klokare att betala deras körkort.

Staffan vill att lagen för tobak ska jämställas med alkohol. Det ska vara förbjudet för underåriga att inneha tobak.

– Att köpa alkohol till omyndiga är olagligt, men det är tillåtet att köpa cigaretter till de som är under 20. Omoraliskt och ologiskt men inte straffbart. Som polis har jag rätt att hälla ut eller beslagta alkohol från unga. En sådan lag finns inte när det gäller tobak. Det är tillåtet att langa cigaretter till underåriga.

En gång varje termin gör polisen numera ett genomsök av de två gymnasieskolorna i Kungsbacka: Lindälvs- och Aranässkolan, med narkotikahund.

– Rektorn är den ende som informeras och skolan ska vara stängd. De andra skolorna i kommunen får ringa om de vill ha samma hjälp.

Staffan säger att vuxna nu har blivit duktigare.

– De vågar prata med oss poliser och tar upp frågan som en särskild punkt på föräldramöten. På sikt minskar det förhoppningsvis missbruket och en avlastning av polisen.

Att anmälningarna rörande narkotika hos ungdomar under 20 fördubblades – de ökade från 56 till 118 mellan 2013 till 2014 – ses på ett sätt som ett framsteg.

– Ökningen visar nog att man nu ser vad som verkligen pågår.

Får du kritik för att vara rabiat?

– Jag får hatbrev från en del föräldrar. Men i dag är halten THC, tetrahydra cannabinol, tre gånger starkare än när de själva rökte på.

Hur beskriver du dig som polis?

– Jag är inte någon Gunvald Larsson, som i Beckfilmerna, utan har goda relationer till buset. Men jag har jobbat ihop med en Gunvald och vi nådde goda resultat. Det var en bra mix eftersom vi var så olika.

Vad är det som driver dig?

– Kunskapen ska ut i skolorna. Poliser i allmänhet drar sig för narkotikaproblematiken, det är många kemikalier och preparat att hålla reda på. Jag hoppas kunna få komma till riksdagen och tala inför lagrådet. Eller inför en tvärpolitisk riksdagsgrupp.

Utanför den envisa kamp han för har Staffan ett rikt privatliv. Vi möter honom efter en lång skogspromenad med hunden Tindra. Hon känner tydligen på sig att husse ska jobba kväll och konstrar lätt när hon ska gå in i huset.

– Jag gillar att dyka, startade en dykarskola i Gottskär för flera år sedan, men kunde inte fortsätta med den på grund av hjärtproblem, berättar Staffan.

Semestrarna tillbringar han gärna i skidbackarna.

– Jag gillar också fotboll, hjärtat slår för ÖIS, men jag har aldrig varit aktiv. Jag missar aldrig att se en match med Zlatan på tv.

FAKTA: Staffan Lingstedt

Yrke: Polisinspektör

Ålder: 62

Bor: Fjärås

Familj: Gift och tre utflugna barn

Intressen: Utförsåkning, dykning, idrott

Bonusinfo: I fem år sålde Staffan och en kollega polisiära tjänster. De spanade på allt från insidestölder till otrohet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.