Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Han fångade mäktiga norrskenet på "fel" plats

Såg du norrskenet över Göteborg inatt? En som lyckades fånga det mäktiga ljusfenomenet var Fredrik Clarstedt. Men misströsta inte om du missade det – enligt meteorologen finns chans på ett nytt inatt.

Norrsken är inte direkt vanligt förekommande i Göteborgsområdet, men på torsdagskvällen vid 21-tiden gick det att se åtminstone från Öckerö.

– Jag var ute och gick med hunden då och tog bilden in mot Göteborg, säger Fredrik Clarstedt.

– Jag har sett norrsken förr, men aldrig så här långt söderut i landet.

Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, poängterar att han inte är expert på ljusfenomen som norrsken, utan mer kunnig på väder i atmosfären.

– Men förenklat handlar det om partiklar som skickas ut från solen i jordens magnetfält, vilket beror på solens aktivitet, säger Hallgren.

– För att det ska synas krävs klart väder, och kanske är det lite lättare att se det ute mot kusten när stadens ljus inte stör. 

Fera observationer av norrsken söderut i landet än normalt gjordes under natten till fredagen. 

– Ofta håller norrsken i sig så att säga, och kommer de en natt kommer de ofta en natt till i anslutning, säger Hallgren.

Så chansen finns för att se norrsken igen inatt i denna del av landet?

– Ja, molnprognosen har varit osäker de senaste dagarna, men nu ser det ut att finnas chans. Det ser ut att bli en hel del större luckor i molntäcket.

Har du också bilder på norrskenet inatt? Hör av dig till GP

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.