Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det har gått mindre än ett halvår sen Hamnarbetarförbundet slöt ett kollektivavtal. Nu anser de att arbetsgivaren brutit mot avtalet. Bild: Thomas Johansson
Det har gått mindre än ett halvår sen Hamnarbetarförbundet slöt ett kollektivavtal. Nu anser de att arbetsgivaren brutit mot avtalet. Bild: Thomas Johansson

Hamnarbetarförbundet stämmer APM Terminals

Hamnarbetarförbundet anser att arbetsgivaren APM Terminals inte håller det kollektivavtal som undertecknades i våras. Nu tar de strid i arbetsdomstolen och stämmer företaget.

Hamnarbetarförbundet stämmer arbetsgivaren APM Terminals i Göteborg för att ha brutit mot kollektivavtalet. Avtalet skrevs i mars efter en lång och utdragen konflikt med Sveriges Hamnar och blåste av varslet om strejk.

Avtalet var en seger för Hamnarbetarförbundet som i åratal kämpat för ett eget kollektivavtal. Nu anser förbundet att arbetsgivaren inte hållit avtalet och tar striden till arbetsdomstolen.

– Det är väldigt allvarligt. Det avtalet vi skrev på innebar en fredsplikt för oss, men vi anser att APM Terminals inte har följt avtalet, säger Peter Annerback, Hamnarbetarförbundets ordförande i avdelning fyra i Göteborg.

LÄS MER: Hamnstrejk avblåst – parterna sluter nytt avtal

Nya arbetstider

Orsaken är schemaändringar som infördes under våren, och som enligt fackförbundet är så pass omfattande att de borde ha förhandlats lokalt enligt gällande kollektivavtal.

– En sån här omläggning innebär att folk börjar gå skift, man jobbar mer nätter och så vidare. Det påverkar många människor väldigt negativt och det är en viktig del i vår verksamhet som fackförening att kunna påverka detta, säger Peter Annerback.

LÄS MER: Segerfest för Hamnarbetarförbundet

400 000 kronor

Stämningen rör två punkter där fackförbundet i första hand kräver arbetsgivaren på 300 000 kronor för brott mot hamn- och stuteriavtalet, och i andra hand 100 000 kronor i skadestånd för att ha brutit mot medbestämmandelagen.

Avtalet som undertecknades i våras var ett likartat avtal som det som skrevs med Transportarbetareförbundet, och gav Hamnarbetarförbundet flera organisatoriska rättigheter. Men enligt Peter Annerback har schemaförändringarna enbart förhandlats med Transportarbetareförbundet.

– Så som vi ser det, har du två avtal så måste du följa det andra avtalet också, säger Peter Annerback.

APM Terminals svarar i en skriftlig kommentar att de inte vill kommentera stämningen närmare med hänvisning till att det nu pågår en juridisk rättsprocess.

LÄS MER: Experten: "Goda chanser till bestående förändring i hamnen”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.