Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det har gått mindre än ett halvår sen Hamnarbetarförbundet slöt ett kollektivavtal. Nu anser de att arbetsgivaren brutit mot avtalet. Bild: Thomas Johansson

Hamnarbetarförbundet stämmer APM Terminals

Hamnarbetarförbundet anser att arbetsgivaren APM Terminals inte håller det kollektivavtal som undertecknades i våras. Nu tar de strid i arbetsdomstolen och stämmer företaget.

Hamnarbetarförbundet stämmer arbetsgivaren APM Terminals i Göteborg för att ha brutit mot kollektivavtalet. Avtalet skrevs i mars efter en lång och utdragen konflikt med Sveriges Hamnar och blåste av varslet om strejk.

Avtalet var en seger för Hamnarbetarförbundet som i åratal kämpat för ett eget kollektivavtal. Nu anser förbundet att arbetsgivaren inte hållit avtalet och tar striden till arbetsdomstolen.

– Det är väldigt allvarligt. Det avtalet vi skrev på innebar en fredsplikt för oss, men vi anser att APM Terminals inte har följt avtalet, säger Peter Annerback, Hamnarbetarförbundets ordförande i avdelning fyra i Göteborg.

LÄS MER: Hamnstrejk avblåst – parterna sluter nytt avtal

Nya arbetstider

Orsaken är schemaändringar som infördes under våren, och som enligt fackförbundet är så pass omfattande att de borde ha förhandlats lokalt enligt gällande kollektivavtal.

– En sån här omläggning innebär att folk börjar gå skift, man jobbar mer nätter och så vidare. Det påverkar många människor väldigt negativt och det är en viktig del i vår verksamhet som fackförening att kunna påverka detta, säger Peter Annerback.

LÄS MER: Segerfest för Hamnarbetarförbundet

400 000 kronor

Stämningen rör två punkter där fackförbundet i första hand kräver arbetsgivaren på 300 000 kronor för brott mot hamn- och stuteriavtalet, och i andra hand 100 000 kronor i skadestånd för att ha brutit mot medbestämmandelagen.

Avtalet som undertecknades i våras var ett likartat avtal som det som skrevs med Transportarbetareförbundet, och gav Hamnarbetarförbundet flera organisatoriska rättigheter. Men enligt Peter Annerback har schemaförändringarna enbart förhandlats med Transportarbetareförbundet.

– Så som vi ser det, har du två avtal så måste du följa det andra avtalet också, säger Peter Annerback.

APM Terminals svarar i en skriftlig kommentar att de inte vill kommentera stämningen närmare med hänvisning till att det nu pågår en juridisk rättsprocess.

LÄS MER: Experten: "Goda chanser till bestående förändring i hamnen”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.