Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Hammarkvinnan döms till rättspsykiatrisk vård

Kvinnan i 50-årsåldern berättade i polisförhör om att hon trodde att släktingen förvandlats till djävulen och förgiftat teet som hon blev bjuden på. Det ska ha fått henne att hugga den äldre damen till döds. Nu döms den så kallade Hammarkvinnan till rättspsykiatrisk vård.

Händelsen som det handlar om utspelade sig i slutet av januari. Det började med att kvinnan, som är i 50-årsåldern, sökte upp sin exflickvän i Göteborg. Hon ska ha trängt sig in i kvinnans bostad - men blev avvisad. Då satte hon sig i bilen.

 

I förhör berättade hon att det var som att bilen styrdes av sig själv och tillslut hamnade hon hemma hos den äldre släktingen i Kungsbacka.

De gick in i huset och släktingen bjöd på te. Men det smakade inte gott utan var väldigt starkt, berättade den åtalade kvinnan i senare förhör. Hon fick därför för sig att det var förgiftat. I en utskrift av förhöret står det: "Hon kände det som att det var urkraften som exploderade. Det blev en otrolig energi som tog överhanden på något sätt".

Det var en tanke som tog över, har hon berättat i förhör:

– "Det är ju djävulen själv jag har kommit hem till".

Det som hände sedan var "grymt", enligt kvinnan själv. Släktingen utsattes för mycket grovt våld, bland annat med flera knivhugg, som ledde till hennes död.

Orsakade tumult på E6

Sedan flydde Hammarkvinnan från mordplatsen och ut på E6 där hon orsakade tumult. Efter en vansinneskörning ska hon ha gått till attack med en hammare mot medtrafikanter vid Kålleredsmotet. Polisen omhändertog kvinnan i 50-årsåldern och körde henne till en psykiatrisk klinik som gjorde bedömningen att hon var i ett allvarligt psykotisk tillstånd.

– Jag har dödat någon, sa hon till vårdpersonalen enligt uppgifter i förundersökningen.

Men det var först i efterhand de förstod att hon talade sanning. Det dröjde nämligen ytterligare i några dagar innan en granne hittade kvinnans släkting död i huset.

Förutom mord åtalades kvinnan för ofredande och hemfridsbrott. Förutom agerandet mot exflickvännen under morddagen sökte hon även upp henne dagen innan mordet. Då ska hon ha tryckt upp exflickvännen mot en bil och försökt pussa henne. Men kvinnan lyckades ta sig undan.

Döms till vård

Kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. I utlåtandet uttryckte läkaren att den så kallade Hammarkvinnan "begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning" och att hon "vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning".

Läkaren skrev att kvinnan "har behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång". Därför ansåg läkaren att det finns "medicinska förutsättningar att överlämna henne till rättspsykiatrisk vård".

Och på onsdagen dömdes kvinnan för mord, hemfridsbrott och ofredande till just rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten skriver i domen att det "genom utredningen kan uteslutas att det finns någon annan gärningsman än NN".

LÄS MER: Hammarkvinnans tårar i rätten

18 års fängelse

Kvinnan själv har sagt att hon inte hade uppsåt att döda och av det rättspsykiatriska utlåtandet framgår hon varit "påverkan av en allvarlig psykisk störning samt att hennes förmåga att inse gärningarnas innebörd och att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt har varit starkt nedsatt". Men rätten skriver att hon visst måste hade kontroll över sitt handlande och att hon hade uppsåt att döda och att det "bottnade i en psykisk störning eller skedde utifrån vanföreställningar om att (släktingen) var ond eller utgjorde djävulen, ändrar inte denna bedömning".

Enligt tingsrätten motsvarar straffvärdet för den samlade brottsvärdet 18 års fängelse. Men hon dömdes som sagt till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning på grund av hennes psykiska tillstånd.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.