Hammarkullens station smyckas

ANNONS
|

Figurerna kan breda ut sig på den stora, ojämna grottväggen nere vid perrongen i underjorden. Verket "Någon som du" har inspirerats av människor i Hammarkullen och Hjällbo.

– Fokus ligger på människor i olika situationer av gemenskap och energiutbyte, säger konstnären Frida Yngström, som tidigare bott i Hjällbo.

Hon fick bland annat inspiration från kampen för flyktingamnesti 2005, där hon träffade många engagerade människor. Mötet med barnen i orkesterskolan El sistema gav uppslag till andra av scenerna.

Tanken är att olika betraktare ska kunna göra vitt skilda tolkningar av hennes teckningar.

– Scenerna är inte specifika. Jag älskar det, det finns en öppenhet där allt är möjligt. Men det som är gemensamt för dem är att alla handlar om det gränslöst mänskliga, säger Frida Yngström.

ANNONS

Hon har målat nere vid perrongen sedan i maj. Spåren är avstängda för trafik på grund av spårarbete. Det är kallt och fuktigt, men Frida trivs ändå.

– Det är ett totalt drömjobb. Det är otroligt kul. Och här vet man dessutom att människor kommer att leva med det här sedan. De passerar inte bara hastigt, utan kommer se verket varje gång de väntar på spårvagnen, säger Frida.

För att få rätt färg att måla med fick hon råd av konstnärer som målat nere i Stockholms tunnelbana. Det ska vara organisk färg, inte syntetisk.

– Jag målar med uråldrig färg, silikatfärg, som andas. Den måste släppa igenom fukten från väggen, säger hon.

Verket ska invigas den 1 september, men redan den 18 augusti kan man se det färdiga verket. Då öppnar stationen för spårvagnstrafik.

ANNONS