Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
11-åriga Dana Salih har erövrat rollen som Pippi Långstrump. 6-åriga Juvana Shike, instruerar hur håret ska sättas upp.

Hammarkullens egna Pippi

Opp och ner, ner och opp. Ingenting var sig likt i missionskyrkan under torsdagskvällen musikalföreställning. I centrum stod barnen och många av Astrid Lindgrens figurer.
- Ja, se Krösa-Maja hade rätt. Tyfis är en otäck sjukdom, säger 9-årige David Nquyen efter att ha låtsasmålat 6-åriga Juvana Shike blå i ansiktet.
I knappt två veckor har de under dagtid varit Emil och Ida. Tillsammans med åtta andra barn i åldrarna 6 till 11 år har de lekt, dansat och spelat teater. En daglägerverksamhet i Tomaskyrkans regi där många av de mest svenska sagofigurerna har fått möta varandra.

- Vi ville göra något för barnen på sommaren. Många har inte möjlighet att åka på semester eller skicka i väg barnen på läger, säger Carolina Fjelstad, diakoniarbetare och en av föreställningens två regissörer.
- Det finns många olika religioner i Hammarkullen. Astrid Lindgrens sagor passar bra som tema då de är neutrala.

Barnens musikal innehåller både sånger och sketcher hämtade ur böckerna och filmerna om Pippi, Emil, Madicken och de andra. En del av det svenska kulturarvet, som pastor Emanuel Furbacken uttrycker det.
- Jag tror barnen känner igen sig i sina rollkaraktärer och föreställningen låter dem vara typiskt svenska.

Och musiken har en förenande egenskap.
- Barnen har olika bakgrunder och skulle kanske inte umgås om de inte hade träffats här. Vem som helst kan vara med och sjunga sångerna.

11-åriga Dana Salih är klädd i knästrumpor och klänning. Några timmar innan föreställningen har hon ännu inte bestämt om hon ska ha peruk eller sätta upp det egna håret. Till en början var hon skeptisk till att spela Pippi.
- Jag var lite nervös att folk skulle skratta åt mig. Men det är så kul att sjunga och spela teater att jag ändrade mig.

Skådespelare finns med på listan över yrken hon kan tänka sig i framtiden. Ridlärare är ett annat, där erfarenheterna från Pippi-rollen skulle kunna vara till nytta.
- Jag är nästan lika stark som Pippi i verkligheten, men en häst orkar jag inte lyfta, säger hon och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.