Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hammarkullen får mobil fiskrök

Mannen bakom bastun i Frihamnen har en ny idé. Den kan man se röken av i Hammarkullen.

Oljefat som staplas på varandra till en flera meter hög fiskrök ska föra människorna i Hammarkullen samman. Det är åtminstone förhoppningen hos arkitekten Sam Carvalho från det Berlinbaserade arkitektkollektivet ON/OFF. Tanken är att de som vill kan samlas och äta rökt fisk och nygräddat bröd vid två tillfällen under Göteborgs stadstriennal, som startar på onsdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har flera pågående projekt som vi kallar ”co-machines”. Tanken är att skapa en möjlighet att föra människor samman för att dela en måltid och prata med varandra.

Flera liknande projekt

ON/OFF har tidigare byggt till exempel mobila pizzaugnar, tehus, biografer och barer.

– Varje gång försöker vi göra något nytt. Eftersom det är Sverige och Göteborg bygger vi en fiskrök den här gången.

Sam Carvalho har arbetat mycket i Göteborg. Han var arkitekt på plats när bastun i Frihamnen byggdes. Konstruktionen, som ser ut som en korsning mellan en walker i Star Wars och något från Skrotnisses värld, började byggas under hösten 2014. Det projektet ledde sedan till andra.

– I och med att jag flyttade hit under en period fick jag kontakt med Chalmers och har byggt olika projekt i Hammarkullen och Bergsjön.

Problem och lösningar

Just att arbeta i Hammarkullen och andra utsatta områden, långt från stadens centrum, är något Sam Carvalho brinner för. Ingen rök utan eld.

– Jag gillar att vara här. Det är viktigt med initiativ och projekt i det här området. Det finns mycket som är bra men det saknas affärer, restauranger och andra platser där människor kan träffas. Ingen vill ju ha segregation. Det är därför jag som arkitekt är intresserad av Hammarkullen. Det gäller att hitta lösningar på de problem som finns.

FAKTA: Fiskröken i Hammarkullen

Under Göteborgs stadstriennal, som pågår mellan 19 och 22 september finns det möjlighet att besöka röken vid två tillfällen, fredag mellan 14 och 19 och lördag mellan 11 och 16. Röken kommer att finnas uppställd vid Hammarkullen konsthall och torg.

Totalt finns det 70 programpunkter under Göteborgs stadstriennal. Programmet finns på stadsbyggnadskontorets hemsida.

Bastun i Frihamnen byggdes av arkitektkollektivet Raumblabor Berlin.

En triennal syftar på en utställning som återkommer var tredje år. Om utställningen i stället sker vartannat år är det en biennal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.