Halloween - stor festhelg för unga

ANNONS
|

- Vi har slutat att dra på stort och ha särskilda arrangemang. Många väljer inte drogfria fester när det är festarhelg och ställena blir tomma. Det är den krassa verkligheten, säger Ivan Pavic på Ungdomssatsningen i Linnéstaden.

Ungdomssatsningens lokaler i Nordostpassagen kommer att vara stängda hela helgen och Ivan Pavic kommer i stället att jobba ute på stan. Under de tolv år han jobbat som ungdomsledare har han sett hur festandet ökat bland unga den här helgen.

- Efter Backabranden blev det lugnare ett tag, men de senaste åren har det ökat rejält. Mest är det privata fester, men det är också en hel del unga som inte kommer in nånstans som hänger på stan. Främst kring Avenyn och Järntorget, säger han.

ANNONS

Brandkatastrofen var en av anledningarna till att Ungdomssatsningen drog igång i Göteborg år 2000. På åtta platser runt om i stan finns i dag särskilda mötesplatser för ungdomar mellan 16 och 20 år. Men inget av de ställena har extraöppet eller särskilda satsningar just den här helgen.

På Radar 72 i Kortedala har man i kväll öppet till klockan 22, precis som en vanlig fredag. Under höstlovet har man valt att satsa på en dansvecka där ungdomar fått möjlighet att testa på olika danser.

- Vi valde att lägga kraften på det. Kvällarna och helger är svårare, problemet är att man måste locka med nånting som är roligare än kompisens fest. Vi jobbar på det, men det är inte så lätt, säger Antonio Perna, fritidsassistent på Radar 72.

Ungdomssatsningen i väster ligger också lågt i helgen. I kväll kan den som vill spela fotboll i Heidhallen vid Järnbrottsskolan, men Ungdomens hus 1200 Kvadrat håller stängt.

- De äldre ungdomarna hänger helst inne i stan när det är lov. Därför har vi nästan ingen verksamhet alls på kvällstid den här veckan, säger Andrea Törnblom, fritidsledare.

Enligt Even Magnusson, chef för ungdomspoliserna i Göteborg, har halloween de senaste åren ersatt lucia som en av de stora festarhelgerna. Han efterlyser fler arrangemang för unga. Särskilt för dem som är under 18 och inte kommer in på krogen.

ANNONS

- Det finns jäkligt lite för dem. Kommer man inte in nånstans blir det ju lätt att man går runt på stan och driver och så blir det bråk i stället. Vi har ökat vår beredskap och kommer att ha fler poliser som jobbar mot ungdomar ute på stan än vi har en vanlig helg, säger han.

Ungdomssatsningen

Händer i helgen
Meeths, centrum

Härlanda fängelse

Linnéstaden

1200 Kvadrat

Futurama, Majorna

Teen Dream, Hisingen

Kulturatom, Gunnared/Lärjedalen

Radar 72, Kortedala

ANNONS