Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ulrika Andersson är meteorolog på TV4.

Hallå eller! Ulrika Andersson

Farfars barometer ledde till Ulrika Anderssons yrkesval och i somras fick hon se sin handduk bortföras av en stoftvirvel.

Det ska bli fint väder i helgen, vad ska du hitta på?

– Jag ska upp mot Kebnekaise, och fjällvandra litegrann.

Har du varit där förut?

– Nej, det är första gången.

Och du har koll på vädret förstår jag?

– Det är en planerad semestervecka i och för sig, men jag verkar ju ha tur med vädret. Det är ren flax!

Vi har haft en fin sommar i år, hur kommer det sig?

– Vi hade inte så mycket lågtryck. Om det har kommit skurar så har det varit över snabbt. Det var stabilare väder överlag. Men alla tyckte ju inte att det var jättebra, inte de som odlar. Men campingar och glassförsäljare är nöjda.

Kan man hoppas på flera fina somrar nu?

– Näe. Vädret har inget minne. Det hänger inte ihop så. Om det ligger mycket is längs kusten på våren så blir försommaren kallare, men annars finns inga samband så.

Har du någon meteorologförebild?

– Ja jag gillade ju Tone Bekkestad. (Tidigare meteorolog på TV4. reds anm). Hon var lite mentor för mig, hon är klämkäck. Man blir glad av henne.

Vilken är den vanligaste frågan du får om du är på fest?

– "Vad blir det för väder imorgon?", haha!

Svarar du?

– Ja, om jag är insatt. Jo men jag svarar nog oftast. Eller så frågar folk "Är det era egna kläder?". Det kan bli långa diskussioner.

Varför blev du just meteorolog?

– Mina farföräldrar är från norra Dalarna, de hade fjällkor och sådär. Min farfar förutspådde väder, han tittade på vintergatan. Han skrev också alltid upp hur vädret hade varit. I en instruktionsbok till en bil han köpte hade han skrivit vilket väder det var när han köpte bilen. De hade också en barometer som jag var fascinerad av. Jag väntade och väntade på att den skulle peka på storm nå´n gång, men det gjorde den aldrig. Den pendlade mellan soligt väder och ostadigt.

Många meteorologer verkar ha jobbat inom flygvapnet, är det något du testat?

– Nej, men jag har jobbat med civilt flyg på Arlanda, som flygmeteorolog.

Saknar du det?

– Jo, men det var rätt kul faktiskt. Man jobbade ihop ett gäng, och kunde prata om vädret på en annan nivå. Man skulle ha koll på turbulens, åska och isbildning. Det blir mer specifikt, det var fascinerande. Men jag trivs där jag är nu!

Hur länge har du jobbat på TV4?

– Nio år.

Blir du nervös framför kameran?

– Nej. Eller nja, ibland. En liten nerv måste man ha för att det ska bli bra. Man ska vara laddad, men inte nervös.

Vad har du för relation till Göteborg?

– Jag brukar vara där ibland, jag åkte igenom där i somras. Jag är egentligen mer i Bohuslän och semestrar. Jag var på Bohus Malmön i sommar, det är jättefint.

Har du något smultronställe i Göteborg?

– Marstrand är tjusigt.

Har du sprungit Göteborgsvarvet någon gång?

– Nej, men jag har funderat på det. Jag har sprungit Stockholm maraton och Lidingöloppet. Jag håller ju igång min löpning, så jag borde kanske testa.

Är det så att meteorologer ofta är lite äventyrliga och lever ett aktivt liv?

– Jo, jag själv ska ju till Kebnekaise! Man blir ju så nära naturen, det finns ett samband. Speciellt när man vet hur vädret ska bli, det blir lättare att planera. Både för att komma ut och för att hänga tvätt. Meteorologer är hurtiga med friskt humör, haha.

Har du upplevt något otippat med tanke på ditt yrke?

- Det var i somras när mitt badlakan försvann. Det var just på Bohus Malmön. Jag och min sambo låg och solade och han hade ingen solväska med sig, bara en Ica-kasse. Så jag vet att jag sa när det började blåsa att han skulle hålla i den. Det började vina, och en virvel dök upp. Jag hann tänka att badlakanet som vi lagt upp skulle blåsa iväg, men jag hann inte ens sätta foten på det, det gick så himla fort! Det var verkligen bara jag som drabbades. "En orkan" skrek folk, och jag ville svara att "nej, det är en stoftvirvel", haha! Vad pinsamt om nå´n känt igen mig.

Blir du ofta igenkänd?

– Ja, mer och mer. Man blir påmind om var man jobbar. Det är kanske inte så roligt på krogen, men annars är folk oftast väldigt trevliga. Svenskar är ju väldigt väderintresserade. De tycker ofta att det är så himla roligt att få prata med en meteorolog.

Semestrar du helst i Sverige eller utomlands?

– Sverige är så vackert. I sommar var vi i Blekinge och Bohuslän och campade och bodde hon vänner. Upplevde Sverige. Vi var i en ravin i Havstenssund, Målarklyftan. Man ska inte ha klaustrofobi när man går ner i den. Sverige är för fint för att lämna.

Jaha, då är jag nog klar.

– Jag kan tillägga att jag älskar göteborgshumor! Och jag älskar dialekter.

Men du pratar inte dalmål?

– Nej, jag är ju från Älvdalen, där pratar man fornnordiska, som ingen förstår. (Ger ett exempel, otydbart för rep.) Sen har jag bott i Uppsala i 10 år, jag flyttade så fort gymnasiet var klart.

Pratar du fortfarande älvdalska med släktingar?

– De pratar det med mig, och jag svarar på svenska.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.