Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallå eller! Tone Bekkestad

I dag driver Tone Bekkestad ett eget företag, föreläser om klimatförändringen och kämpar för att kunna prata norska igen.

Hallå! Vad gör du just nu?

- Just nu sitter jag med lite pappersarbete på kontoret. Det blir mycket sådant när man driver ett företag.

Många kanske bara känner till din karriär som meteorolog. Vad gör du inom företaget?

- Jag föreläser om klimatförändringar och hjälper företag med åtgärder som sparar klimat och miljö. Det är generellt svårt att få företag att ta ett ansvar för miljö och klimat, men jag vill visa dem att de också sparar pengar på det. Då är det lättare att få med dem på tåget. Jag jobbar också ofta som moderator för seminarier, konferenser och debatter.

Ditt miljöintresse kom från ditt intresse av meteorologi. Hur kom du in på det egentligen?

- I grund och botten har jag alltid varit väldigt intresserad av matematik och fysik. Det var först på universitetet som jag hamnade inom meteorologi. Min plan var att fortsätta med klimatforskning, men universum ville annorlunda. Det fanns helt enkelt inga lediga jobb som klimatforskare just då.

Innan du började på TV 4 jobbade du på ett företag i Oslo som levererade grafiken till väderleksrapporterna. Hur hamnade du själv framför kameran?

- Totalt bananskal. Jag var på TV4 och utbildade dem i programmet. Någon tyckte att det var roligt att jag aldrig hade presenterat väder, trots att jag stod där och berättade för dem hur de skulle göra. Så jag fick prova att göra en rapport framför kameran samtidigt som någon filmade.

- Senare fick jag reda på att en kopia hade hamnat på nyhetschef Sven Irvings bord. Så han ringde upp mig och frågade om jag ville börja jobba hos dem.

Du fick ett vikariat som presentatör alltså?

- Precis. Vi kom överens om att jag skulle jobba där tre veckor sommaren 1999, sedan fick jag fast jobb. Det var det där kända bananskalet som tog mig till Sverige.

Som väderpresentatör är ju språket väldigt viktigt. Hur var det att komma till Sverige, byta språk, och presentera väder?

- När jag fick erbjudandet var jag lite chockad. Jag frågade min chef om han verkligen var införstådd med att jag var norsk. Det var han givetvis, och menade att det var en av orsakerna till att ha ville ha mig.

Hur var reaktionerna från tittarna?

- Det är klart att man fick en del kommentarer i början. Många undrade vad en norrman gjorde på tv. Men 95 procent av kommentarerna var bara positiva, vilket gjorde att man kunde skaka av sig de få kommentarer som var negativa.

Hur var taktiken? Att försvenska din norska så mycket som möjligt?

- Jag jobbade aktivt på att lära mig bra svenska tills min chef sa att det räckte. Att jag inte behövde bli mer svensk.

När var det?

- Jag tror det var 2005. Han berättade att det var den norska dialekten och charmen som han plockade in mig för. Därför ville han att jag skulle behålla den.

Apropå språket, när du kom till Sverige hade du en norsk brytning. Hur var det när du flyttade tillbaka till Oslo efter åren i Stockholm? Fick du det omvända problemet då?

- Mina kompisar påpekade länge att jag inte kunde prata norska längre. Jag sliter fortfarande med svenska ord och tonfall som satt sig i ryggmärgen. När jag har varit i butiker i Oslo är det flera som har sagt "Åh, hur länge har du bott i Norge? Du pratar ju jättebra norska för att vara svensk!".

När du var i Sverige blev du otroligt omtyckt, rentav folkkär, bland tittarna. Hur når man dit?

- Jag är nog inte den rätta personen att svara på det. Jag vill tro att det beror på det norska språket. Många berättade att de vaknade till något positivt, och det har nog mycket med det norskan att göra.

Du slutade helt på TV 4 år 2011. Blir du lika igenkänd i dag som när du var i rutan?

- Innan jag började på TV 4 var jag på en stor meteorologkonferens i USA och fick nöjet att lyssna på fem veteraner från de största nyhetskanalerna. En kvinna som precis slutat på CNN efter 25 år som sade: "Tro inte att du är någonting. Den dagen du slutar i rutan är du snabbt glömd".

Blev det så?

- Inte än så länge, faktiskt. För många som har haft en stor medieexponering kan det snabbt bli rätt tomt. Men jag gjorde ett medvetet val att flytta till Oslo och har inget problem med en anonym roll. Jag har aldrig tyckt att det har varit jobbigt att vara offentlig person, men det är skönt att bara vara Tone.

Hur är det när du kommer till Sverige då?

- Annorlunda. I Sverige känner folk igen mig överallt, men det är bara roligt.

Det blev en väldig uppmärksamhet kring dig 2006 när du poserade lättklädd i Slitz. Hur tänkte du när du fick erbjudandet därifrån?

- Den saken tycker jag är så gammal och uttjatad. Jag inte har lust att ge några kommentarer om det.

Men så här med lite distans till det, hur ser du på hela händelsen i dag?

- För mig har det inte varit något annat än positivt. Jag insåg verkligen, utan att vara skrytig, hur populär jag var hos det svenska folket. Svenska folket fullkomligt rasade ju mot TV4. Jag fick så fantastiskt mycket kärlek från dem. Oavsett om det är positiva eller negativa händelser så lär man sig mycket på vägen.

Det blev väldigt uppblåst i media. Hur påverkade det dig på ett personligt plan?

- Det var surrealistiskt och bortom alla rimliga proportioner. Men som sagt, det är ju väldigt uttjatat så jag tror jag lämnar det där.

Skulle du kunna tänka dig att göra comeback framför väderkartan igen?

- Det är inte otänkbart, jag skulle tycka att det var kul. Jag kan sakna Tv våldsamt mycket ibland. Livesändningar ger en speciell adrenalinkick som jag saknar.

Om du skulle ringa TV4 i dag och säga att du vill tillbaka, har du en säker plats då?

- Haha, det vet jag inte, det får du fråga TV4 om.

Du nämnde tidigare att du fått oerhört mycket reaktioner från tittare. Vad är det konstigaste du har fått?

- Jag fick ett skitmejl från en snubbe som hade tagit sina rollerblades till jobbet och blivit blöt på vägen. Han hävdade att jag hade sagt att det skulle bli sol. I verkligheten hade jag sagt att det skulle bli sol på dagen, men skurar på morgonen. Det brukar vara så, att de inte lyssnar ordentligt.

Handlade reaktionerna bara om väder?

- Nej, det kunde vara rena personangrepp. Saker som folk retade sig på. Att man var lång och smal eller att man såg ut som en giraff. Vädret var en del, men de klagade lika mycket på andra saker.

Nu låter det ju på dig som att det rinner av dig som vatten på en gås. Var det verkligen så lätt alla gånger?

- Jag får det att låta som att det är väldigt enkelt. Sanningen är att jag tog åt mig väldigt mycket väldigt länge. Tillslut insåg jag att det inte funkade. Det var bara att lära sig av de mest erfarna. Bengt Magnusson kom alltid med goda råd.

Vad ska du göra i helgen?

- Jag ska ut och spela golf. Den fjärde juni så ska jag spela Barngolfen på Hills Golfklubb i Göteborg. Det är en golftävling där man samlar in pengar till drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Jag brukar vara med där.

Hur mycket har du tränat i år?

- Väldigt lite, alldeles för lite. Jag hinner inte med! Än så länge har det varit så kallt så jag har inte svingat klubborna alls, så nu måste jag ut och slå några bollar.

Tränar du något annat?

- En av mina största passioner är klättring. Tyvärr har jag inte haft möjligheten att klättra lika mycket som tidigare, men det är verkligen roligt. Mestadels klättrar jag inomhus, men även utomhus. Men inte på vintern eller när det är kallt.

Vad gör du i sommar?

- Det blir olika saker. Bland annat ska vi till en stuga med några vänner på norska sydkusten. Sen ska jag till hemorten Geilo och hjälpa föräldrarna med tomten. Annars kommer det att bero mycket på hur vädret ser ut.

Hur kommer vädret att se ut då?

- Haha, det har jag ingen aning om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.