Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hallå eller! Malin "Mogi" Richardson

Hon blev känd för sin pördiga ordlista på Youtube. Nu bor Malin "Mogi" Richardson i Paris.

Du slog igenom som bloggare häromåret när du lade ut en ordlista med heta ord på Youtube. Vad tänker du när du ser tillbaka på genombrottet?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det var fantastiskt roligt! I den perioden av mitt liv älskade jag att göra humorklipp, jag älskar att få andra att skratta – när andra skrattar mår jag själv bra. Just då var jag inne i ett flow av inspiration, jag hade mycket idéer och gjorde många videor. Men allt i livet går ju i perioder, och när jag hade videobloggat i ett och ett halvt år kände jag att "jag har gjort det nu". Jag hade inlett ett samarbete med Aftonbladet, och det var jätteroligt att vara knuten till en så stor tidning, men samtidigt började jag fundera på nästa steg. Vad skulle jag göra härnäst? I dag har jag nischat in bloggen på resor, mat och mode. Jag videobloggar fortfarande, men i ett lite annat format. Där jag förut var inriktad på humor, har bloggen nu mer reseguidekänsla.

Men var den där ordlistan ett skämt, eller var den på riktigt?

– Njae... Det var ord som jag använde – jag har bott i Italien, Frankrike och Belgien, så jag har mycket språk i huvudet som kan trigga mig. Det var en kreativ, lekfull process där jag tog ord som jag faktiskt använde, och presenterade det med humor. Det var med glimten i ögat.

Vad fick du för reaktioner på klippet?

– Från mina bloggläsare var det bara positivt, de känner ju mig och kan min humor. Sedan när jag fick ny trafik från Aftonbladet var det en del som inte förstod, men det var ändå inte min målgrupp så jag bryr mig inte om det. Som ung kvinna i modevärlden blir du ofta hårt granskad, och det var en del män som visade sina otrevliga åsikter och översittarfasoner. De blir väl skrämda, de känner sig hotade när de inte förstår.

Hur kommer det sig att du har bott på så många olika platser?

– Det var pappas jobb som förde oss runt i de här olika länderna, och jag blev satt i skola i respektive land. I Frankrike fick man gå i en speciell klass där man hade ett år på sig att lära sig flytande franska, sedan blev man satt i en vanlig fransk klass. Det fanns ingen återvändo! Där läste jag franska, engelska och italienska, jag fick alltså lära mig italienska från franska. Det är extremt mycket plugg och skola i Frankrike. Är du barn eller ungdom har du ingen fritid – man åker direkt hem efter skolan, sedan är det läxor fram till 22, och på helgerna hade vi en privatlärare som jobbade med oss inför den kommande skolveckan. Men det har gjort att jag kan flera språk, och det är guld värt!

Och nu bor du i Paris igen?

– Ja, jag flyttade hit för sju månader sedan. Jag bor i stadsdelen Saint-Germain-des-Prés, där det är mycket liv och rörelse – gamla antikvariat, mycket konst, kaféer och restauranger. Både Café de Flore och Les Deux Magots ligger där, och där satt filosofer och författare och skrev sina böcker förr i tiden. Eftersom jag vill skriva om mode, resor och mat är Paris ett Mekka för mig. Jag kände mig inte klar med stan, jag ville bo och jobba där själv. I dag har jag internationaliserat bloggen och skriver på två språk: svenska och engelska. Jag märkte att jag fick ganska många internationella läsare, och tyckte inte att Google translate funkade så bra.

Hur ser dina vardagar ut?

– Just nu är jag i Stockholm tillfälligt. Sommaren är inte en lika hektisk bloggperiod, men på hösten kan det vara tre möten per dag – kanske en designer, en PR-byrå och ett annat företag. Jag träffar också min fotograf som tar looks till bloggen.

Hur många läsare har du?

– 55 000-60 000 unika besökare per vecka. Av det är ungefär hälften svenska, resten är läsare från USA, England, Frankrike och till exempel Italien.

Har du några spännande projekt på gång framöver?

– Nästa vecka kommer jag att börja jobba med en av Sveriges största tidningar. Min blogg kommer att flyttas dit och jag kommer också att bli skribent där. Jag kommer att skriva om mitt liv i Paris, om restauranger, mat och resor. Internationellt sett åker jag runt på olika modeveckor, jag har fått en agentur i New York och räknas som "ny talang" där, de ska etablera bloggen i USA.

Varför kallas du för Mogi?

– Det kommer från min syster. När jag var liten var jag inte alls intresserad av mode eller smink, så min syster började kalla mig för Mowgli, efter det lilla djungelbarnet. Det blev senare Mogi. I dag är det mitt företagsnamn och varumärke, men det är bara min syster som faktiskt kan kalla mig Mogi utan att det känns onaturligt.

Har du varit i Göteborg någon gång?

– Ja, massa gånger! Min mamma är från Göteborg så jag har halva min släkt där. Tyvärr var det säkert tio år sedan jag senast var där, så jag har inget glasklart minne av stan. Men jag kommer ihåg närheten till havet, att man känner havets vindar, den stora oceanen om man säger så.

Vad tycker du om Håkan Hellström?

– Jag är osvensk på det sättet att jag aldrig har lyssnat på Håkan Hellström. Jag har ju bott nio år utomlands och när folk har lyssnat på Håkan har jag lyssnat på italiensk musik.

Vilka är dina favoriter där?

– Laura Pausini och Eros Ramazzotti.

Vad gör du i helgen?

– Jag åker till New York nu för Fashion week, och stannar en vecka. Efter det åker jag tillbaka till Paris för fashion week där. Det är det som är på kartan nu.

Vad är det för ord som gäller i höst då?

– Tja, jag har nog inga egna ord, däremot har jag en del favoritord som jag använder. Ett ord jag älskar är gastronomi, eller gastronomisk upplevelse – det är härligt. Jag älskar mat.Malin "Mogi" Richardson

Ålder: 24 år.

Bor: Paris. Familjen har sin bas i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, storasyster och hennes hund.

Gör: Driver bloggen www.mogis.se.

Se klippet som gjorde Mogi känd på Youtube.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.