Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallå eller! Anne Thörnström

Toppkrögaren Anne Thörnström har serverat Michael Douglas och Goldie Hawn, blev ihoptussad med sin man Håkan på Valand har Casper Jarnebrink i släktträdet.

Vad gör du just nu?

- Jag åt. Och samtidigt kom en leverans med dryck, men det är väldigt vanligt att det kommer någon och knackar på dörren när man håller på med någonting.

Hur löser man det?

- Man äter inte färdigt utan gör det viktigaste först. Eller, äta är ju viktigast men man får ta hand om det som händer först i alla fall.

Exakt hur mallig var du när Thörnströms kök nyligen tog hem dubbla priser, för både bästa krog och bästa krögare, på branschfesten Restauranggalan?

- Mallig vet jag inte. Jag blev väldigt tacksam och glad och stolt. Det ligger många års hårt arbete bakom så man känner "äntligen!". Det har varit en lång resa.

Berätta!

- Restaurangen har funnits i 14 år och det har varit upp och ned. Vi har gått igenom både låg- och högkonjunkturer, och även fått olika recensioner. Om man inte får en bra recension så visar det sig i antalet gäster. Man jobbar hårt och sätter sig själv längst ner i många fall. Det är inte bara ett jobb utan en livsstil, och då känns det skönt att få ett erkännande.

Jag tänkte fråga om det där, stämmer bilden av att ni inom restaurangbranschen är lite av ett eget släkte?

- Absolut. Man lever med jobbet och tänker inte ens på det som ett jobb. Jag älskar att göra folk glada och vill att de ska ha roligt.

Finns det någon du är särskilt stolt över att ha haft som gäst på er restaurang?

- Nej, inte på Thörnströms. Det är ganska många som kommer. Kungen och Silvia har man ju haft att göra med. Det är klart att det är kul att berätta för farmor och mormor, men det blir en ganska familjär känsla även med dem. Jag känner mig alltid ganska personlig med våra gäster, oavsett om det är en recensent eller någon högt uppsatt person. Jag har svårt att göra om mig eller ljuga. Jag kör på den jag är.

- Men när jag var i USA och jobbade som kock åt en välbeställd dam i Aspen hade jag folk som Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones och Goldie Hawn som gäster. Jag var privatkock åt Denise Rich (amerikansk låtskrivare och välgörenhetskvinna, reds. anm.). Hon bodde i new York men kom till Aspen när hon kände för det och ibland skickade hon dit vänner och då lagade jag mat åt dem.

Hur hamnade du där?

- Jag hade varit på Fiskekrogen och ville göra någonting annat. Jag ville egentligen bli skibum men var 25 och lite för gammal. Jag åkte till Aspen och blev kvar.

Något skvaller som inte är för känsligt att avslöja?

- Skvaller vet jag inte men en gång stod jag och skulle skära upp kalkon på en nyårsmiddag hos Denise Rich. Ivana Trump och andra kända gäster var bjudna och när jag stod där framför dem med kalkonen berättade Denise att vi svenskar alltid åkte årets sista åk nakna. Där stod jag med kockkläderna på och kände mig ganska naken.

Låg det någon sanning i hennes påstående då?

- Jo, vi var ju ett gäng svenskar som brukade göra ett sånt sista åk.

Nu driver du två topprestauranger i Göteborg tillsammans med din man Håkan. Har du alltid vetat att du vill bli kock?

- Ja, jag var ganska solklar med det när jag gick i högstadiet. Mina lärare tyckte att jag hade lite för bra betyg för att bli kock, men det var ju det jag ville satsa på så jag gick utbildningen och tyckte att det var hur roligt som helst. Efter tre år fick jag tyvärr handeksem och fick kliva in på den administrativa sidan.

Är du en bra chef?

- Det får de som är omkring mig svara på. Jag kräver mycket av mig själv och därmed också mycket av andra. Men jag har mognat i rollen och tycker om att ge tillbaka mycket också. Utan personalen kan vi inte göra det vi gör. Det är jätteviktigt att få folk omkring sig att må bra.

Vad äter du själv till vardags?

- Om du skulle fråga mina barn skulle de säga sallad (skratt). Jag är inte vegetarian men äter jättemycket grönsaker. Min tallrik består till 75 procent av grönt, sedan är resten protein som kött, fisk eller fågel.

- Till helgen äter jag vad som helst, gärna lite festligare mat. Jag tycker att det är viktigt att hålla på festligare tillfällen. Vi har små barn och jag gillar att vara hemma med dem på helgerna.

Går ni ofta ut och äter?

- Det händer, men inte jättemycket.

Har du något favoritställe?

- Nej det har jag inte. Så sällan går jag ut.

Hur fungerar det att jobba tillsammans med sin man?

- Det fungerar väldigt bra. Vi lär oss hela tiden. Just nu jobbar vi på två olika ställen, jag är på Privata rum som är vår beställningsrestaurang och Håkan är på Thörnströms kök. Vi har mycket telefonkontakt på dagarna, men visst blir det att man pratar om jobbet på kvällarna ändå. Fast nu har vi bestämt att vi bara ska prata om de roliga jobbrelaterade sakerna hemma, resten tar vi på jobbet.

Hur träffades ni?

- Vi träffades på en nattklubb. Valand. Helt galet. Vi har varit tillsammans nio år. Vi träffades på den berömda julfesten, när man är jättetrött efter alla julbord. Det var några kollegor som försökte tussa ihop oss.

- Men vi hade ju träffats i branschen innan. Jag har alltid tyckt att han har haft glimten i ögat, det var det jag föll för. Jag minns en gång flera år tidigare. Jag var på Järnia och handlade städutrustning och när jag gick ut från affären mötte jag Håkan och blev alldeles knäsvag. Det var lite pinsamt "jag är här och handlar städutrustning". Jag var typ 22 och han var lite äldre och den erkände Håkan Thörnström.

Vem av er har lättast att brusa upp om något går fel?

- Jag. Tyvärr. Jag är väldigt hetsig i mitt humör. Jag är perfektionist och har höga krav både på mig själv och andra och kan bli arg. Håkan är mer lugn.

Vågar era vänner någonsin bjuda hem på middag?

- Ja, absolut. Vi har sköna vänner. Ibland hamnar vi själva vid spisen när vi är bjudna på middag dock. Men alla våra vänner vågar bjuda oss på middag. Vi är tacksamma gäster som är glada över att bli bjudna.

Vad ska du göra i helgen?

- Jag ska ställa mig och göra julkakor och lägga in päron och stänger, som blir lite juliga dekorationer till restaurangen. Sedan har jag tänkt städa av lite hemma i huset. Från och med nästa vecka blir det åka av på jobbet, då börjar julen på riktigt.

Är du uppvuxen i Göteborg?

- Ja. ute på Hönö. Det var en fantastiskt bra uppväxt, idylliskt och i småsamhället. Man kunde cykla överallt, föreningslivet var bra och det var nära till bad.

Du hette Janebrink som ogift. Är du släkt med Casper i Arvingarna?

- Ja, min pappa och hans pappa är kusiner, så vi är pysslingar eller sysslingar. Sist jag träffade Casper var när min pappa fyllde 40. Det är 20 år sedan. Jag serverade och Arvingarna spelade, bandet hade precis börjat slå igenom då.

Var festar du helst i Göteborg?

- Jag är inte ute och festar alls längre. Det är jätteknasigt. Det händer att jag går ut med någon kompis ibland och då kan jag hamna på Björns bar eller Familjen, såna ställen. Men jag minns inte när jag var ute och festade i Göteborg senast.

Vilken är stans bästa nattamat?

- Om man är ute? Korv med bröd om man ska vara seriös. Men om jag ska göra nattamat när man har haft fest hemma så blir det Jansons frestelse med någon god lagrad ost. Det är bara att hälla på grädde och in i ugnen. Busenkelt.

Julen närmare sig, vad är din favorit på julbordet?

- Sillarna. Jag gillar sill. Det är bland det godaste att börja med, sedan är jag nästa nöjd. Jag äter den ihop med ost och knäcke, och snaps och en öl.

Har du någon hemlig dröm?

- Ja, jag skulle vilja göra pilgrimsvandringen från södra Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien. Jag lockas av lugnet, att få den andliga biten. Det är en spännande sida som jag vill utveckla mer.

Har du någon favoritplats i stan?

- Nej det har jag inte. Men om jag får välja ett ställe utanför stan så säger jag Hönö. Jag älskar att vara på Hönö. Min bonusmamma bor där ute så vi är ofta där ute på somrarna.

Lever du efter något motto?

- Det du ger det får du tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.