I torsdags gick ortopeden vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal ut och varnade för att de redan hade en hög belastning till följd av patienter som skadat sig till följd av snö och halka.
Närmare 65 patienter hade kommit in med frakturer som krävde operation, där köerna nu är långa.
Eftersom vädret gjort vägarna fortsatt hala har också antalet patienter som sökt vård hos ortopeden ökat.
– Vi har ungefär dubbelt så många patienter som en normal dag i januari. Det är trångt och ett fortsatt högt tryck, säger Anders Jönsson, överläkare på ortopeden vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
LÄS MER: Bryt inte benet – väntan på operation dubbelt så lång
”Skakar fram lite extra utrymme”
Orsaken är den rådande pandemin eftersom personal och operationssalar prioriteras för att vårda personer som drabbats av covid-19. Att få vården man behöver tar helt enkelt längre tid.
Belastningen på vården är fortsatt hög och enligt Anders Jönsson gör de vad de kan för att ta emot alla.
– Idag lyckades vi skaka fram lite extra utrymme, kommer det in någon akut så blir det ju så att någon annan måste flytta på sig. Men alla försöker dra sitt strå till stacken och hjälpa till för att det ska fungera, säger Anders Jönsson.
Han menar att det inte är ovanligt att det kommer in en stor mängd patienter när det blir riktigt halt första gången varje år. Vanligtvis inträffar de någon gång kring november, men i år kom kylan sent.
LÄS MER: Halka i Västsverige – bussar ställdes in
Ta det försiktigt
– Man är inte van och tänker inte på att det är halt. Sen gör den snabba växlingen mellan milt och kallt att det blir extra halkigt.
Trots att sjukvården just nu kan hantera patientinflödet uppmanar han ändå allmänheten att ta det försiktigt.
– Man ska inte ge sig ut om man inte måste. Det är heller inte bara äldre människor som vi ser komma in utan alla kan trampa på en isfläck som man inte ser. Äldre tenderar däremot att lättare bryta sig om de faller, säger Anders Jönsson.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.