Hakkors-attack mot katolska präster

ANNONS
|

Ett hatbrott! Så uppfattade de fyra prästerna i Katolska kyrkan som fick sina bilar vandaliserade med inristade hakkors. Men Ulf Ziegler som varit utsatt för samma sak menar att det inte är hakkors.

Det var någon gång under senare delen av natten till söndagen som fyra bilar på gården till Katolska kyrkan i Göteborg vandaliserades. Bilarna som ägs av präster i kyrkan hade fått djupa revor i lacken.

De uppfattades som hakkors.

- Hakkorsen är djupt inristade och väldigt tydliga, sa den chockade och upprivne kyrkoherden Tobias Unnerstål till gp.se.

Händelsen upptäcktes vid sextiden på lördagsmorgonen då en av prästerna skulle åka iväg och förrätta en mässa på slovenska. Han var tvungen att ta sin bil, trots den oönskade dekorationen.

ANNONS

Församlingen är upprörd över händelsen och tror att den är riktad mot kyrkan, eller det människor uppfattar att katolska kyrkan står för. Tobias Unnerstål:

- Det här känns inte som något ögonblicks verk, något slumpartat. Mer som om "de där svinen skall vi ge".

Men Ulf Ziegler i Johanneberg blev på Valborgsnatten utsatt för samma sak. Fyra av hans fem bilar hade ett slags tecken djupt inristade i lacken.

- Det är ett helt identiskt märke, säger han. Men jag tolkar det inte som ett hakkors. Det är felvänt och ser mer ut som ett Z.

Ulf Ziegler uppfattade det mer som en så kallad "tag" som är ett slags signatur för graffiti-utövare.

Ulf har pratat med både polisen och en av de utsatta prästerna.

- Jag kände sympati för prästerna som kände sig förföljda och utsatta. Men jag tror inte det är något hatbrott.

Ulf, som inte är präst, känner sig inte förföljd utan betraktar det som ren skadegörelse.

- Nu får man lacka om bilarna. Det var väl inte vad jag hade planerat.

ANNONS