Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hagelskur drog in över Göteborg

Jättehagel, åska och regnbåge. Den som var snabb hann med att uppleva tre väderfenomen under loppet av ett par minuter. – Det var det största haglet jag har sett i mitt liv, säger Elisabeth Jönsson.

En hagelskur med jättehagel drog under lördagen över delar av Göteborg. Elisabeth Jönsson befann sig tillsammans med sin man på en biltvätt vid Backaplan.

Vi förstod inte vad som hände, det dundrade till och vi trodde först att det var något fel på plåttaket men sen insåg vi att det haglade, säger hon och fortsätter.

– Det gick inte att se ut, det bara vräkte ner som en grå dimma. Det var det största haglet jag har sett hittills i mitt 47-åriga liv.

Hon uppger att det största haglet de hade i handen uppmätte 2,5 centimeter i diameter.

Inte jätteovanligt

Kristoffer Molarin, meterolog på Foreca uppger att det är stora hagel som har fallit över Göteborg men att det inte är jätteovanligt. 

– 0,5-1 cm brukar vara normalt, men vid kraftigare åskoväger kan de bli större, säger han.

Han berättar också att hagelbitarna färdas upp och ner verikalt i molnet.

– Ju längre de har färdats desto större blir det. 2,5 cm är ganska stort så det har nog färdats en bit.

Över Västra Götaland drar många stråk av åskskurar in och de ger också en större sannolikhet för mer hagel under den närmsta tiden. 

Blåste snabbt förbi

Under cirka en minut vräkte haglet ner för att sedan åtföljas av några åsksmällar innan solen började skina samtidigt som det regnade. Då kunde de snabba se en stor regnbåge, och för den som verkligen kollade noga kunde man se att den var dubbel.

Man fick vara snabb. Haglet smälte på en gång. Min man sa "fotografera, fotografera!". Sen var allt borta, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.