Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hageloväder drar in över Göteborg

Ett oväder med regn och hagel drog in över Göteborg på lördagseftermiddagen. Vid halv fyra-tiden på eftermiddagen brakade det loss rejält och enligt SMHI kommer ovädret att hålla i sig under flera timmar framöver.
– Det kan komma allt från tio till tjugo millimeter. Det är kraftiga skurar som kan resultera i ganska stora mängder, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Det öser ner över Göteborg. Vid halv fyra-tiden på lördagseftermiddagen hördes det åska som följdes tätt av en kraftig regnskur.

– Det har dragit in från havet och kommer att fortsätta österut, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Ovädret kommer enligt SMHI att hänga sig kvar över staden under kvällen och göteborgarna kan räkna med en hel del fortsatt regn.

– Det kan komma allt från tio till tjugo millimeter. Det är kraftiga skurar som kan resultera i ganska stora mängder.

Mer skurar under söndagen

Resten av helgen ser ut att följa i samma mönster, så den som planerar en utflykt i Göteborg under morgondagen gör bäst i att stanna hemma, eller i alla fall ta med ett paraply.

– I morgon blir det skurar under hela dagen. Först framåt kvällen ser det ut att bli bättre. Temperaturerna kommer ligga på runt 12 till 14 grader.

Varmare temperaturer och bättre väder nästa vecka

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I början av nästa vecka väntas temperaturerna stiga, när som lågtrycket passerat. Det finare vädret väntas också hålla i sig under en längre tid.

– Resten av veckan ser det ut att bli stabilare och vi får det också varmare, runt 18 till 20 grader, säger Linus Dock och avslutar:

– Så det kan bli ganska fint!

Blixtnedslag i villaområde i Floda i Lerum

Runt 16-tiden fick räddningstjänsten har rycka ut med flera enheter till ett antal villor längs Högsboholmsvägen i Floda i Lerum efter att åskovädret dragit fram. Enligt polisen ska blixten ha slagit ner i tre eller fyra villor och orsakat röktlukt och elavbrott.

Räddningstjänsten arbetade med att undersöka om nedslagen lett till någon brand. Det första larmet kom strax efter 16 och även ambulans skickades till villaområdet, men enligt SOS-alarm var det runt 17-tiden fortfarande oklart om någon skulle föras till sjukhus.

Brand i skogsparti nära Bengtsfors

Under det kraftiga åskovädret slog också blixten ned i ett skogsparti i Flatebyn norr om Bengtsfors och orsakade en brand som vid 19-tiden hade spridit sig till en yta på ungefär tio gånger tio meter.

Varken människor eller byggnader ska vara hotade, men eftersom det är torrt i skogen och blåsigt finns risk för spridning, enligt räddningstjänsten i Bengtsfors. De bekämpade branden med tre enheter och väntade sig lyckas släcka relativt snabbt under kvällen.

Har du egna bilder eller inspelningar från dagens oväder? Skicka in dem till oss! Mejladress: [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.