Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det beskrivs som de kanske mest raffinerade IT-bedrägerierna någonsin, riktade mot Sverige. Härvan har vissa kopplingar till Bandidos Mc i Göteborg. Bild: TT

Hackade Swedbank, Gekås och NCC - kopplingar till Göteborg

Det beskrivs som de kanske mest raffinerade IT-bedrägerierna någonsin, riktade mot Sverige. En hackare och hans kamrater ska ha blåst bland annat Swedbank, Gekås och NCC. Härvan har vissa kopplingar till Bandidos Mc i Göteborg.

I februari berättade GP om den extremt omfattande förundersökningen, som då bedrevs med ett huvudspår i Malmö och ett antal stickspår – varav ett hörde hemma i Göteborgstrakten.

Arbetshypotesen var att gruppen – och framför allt den 37-årige datateknikern – lurat till sig uppemot 250 miljoner.

40 miljoner styrkta

När åtalet i går väcktes i Skånedelen handlade det dock inte om mer 40 miljoner, den summa som åklagarna anser sig kunna styrka.

Polis och åklagare har helt enkelt tvingats att begränsa materialet och lämna öppet för ett icke oansenligt mörkertal.
– Det finns fler drabbade, företag, myndigheter och privatpersoner. Vi gjorde tidigt ett urval av de tydligaste fallen, förklarade kammaråklagare Helena Ljunggren på presskonferensen.

Hon menar att huvudmannen redan suttit häktad i ett år och att man inte ville att utredningen skulle dra ut ytterligare på tiden.

Bara ett verktyg

37-åringens advokat Jan-Anders Hybelius hävdar att hans klient bara agerat som ett verktyg för andra:
- Pengarna har inte gått till honom. Hans ersättning har varit väldigt blygsam, som jag ser det, säger Hybelius till TT.

Förfaringssättet har i kortform:
Gärningsmännen har köpt illegala koder, främst på den asiatiska marknaden. Med hjälp av dessa lyckades man därefter smitta svenska datorer.
Den skadliga programvaran har dirigerat bort målsägandenas utbetalningar.
Dessa har alltså inte hamnat hos tilltänkta mottagare – utan istället i depåer som disponerats av förövarna.

Tvättat svart vitt

Därifrån har betydande belopp skickats vidare till individer i den undre världen – bland annat inom Bandidos – som haft i uppdrag att tvätta svarta kronor vita.

Största enskilda förlusten, minus 4,3 miljoner, redovisar Swedbank.
Några av de övriga som också utsatts är Gekås i Ullared, byggbolaget NCC, Cygate AB, Euro Finans, Klarna, Ikano Bank och Svea Ekonomi.

Förutom dataintrången anklagas mannen och hans kumpaner för mer traditionella bedrägerier. De har kommit över datorer och mobiltelefoner för miljonbelopp genom att utge sig för att vara Ikea, Svenska kyrkan och Philip Morris.

I början av juni 2016 skedde dessutom ett cyberattack mot Sverigedemokraterna. Via e-post påstås 37-åringen ha tagit sig in i datorer tillhörande partiet.

"Mannen har aktivt sökt och insamlat användarnamn, lösenord och annan typ av förtrolig information", skriver åklagarna i stämningsansökan.
SD uppges i sammanhanget inte ha lidit någon ekonomisk skada.

Parallellutredning i Göteborg

I Göteborg pågår fortfarande den parallella förundersökningen. I denna ingår 13 misstänkta, men inga frihetsberövade.
Specialåklagare James von Reis har aviserat åtal under hösten.

En av de aktuella i utredningen är en man i 40-årsåldern som under många år var fullvärdig medlem i mc-gänget Bandidos Mc Gothenburg. Hans status idag är mer oklar.
Mannen har suttit häktad i ärendet, periodvis tillsammans med några yrkeskriminella män och sin före detta sambo.

40-åringen fälldes senast för att medverkan i en industriell cannabisodling i ett ödsligt beläget hus utanför Ulricehamn.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.