Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/10

HA-mannens hot mot exet: Ska ta ditt liv

”Har varit på möte med de rödvita. Vissa av er ligger riktigt illa till" - det hotfulla meddelandet klistrade mannen upp på exets ytterdörr till bostaden i Göteborg. Nu har mannen, som enligt åklagaren har kopplingar till Hells Angels, åtalats. – Det är bara tomma hot, säger hans advokat Edip Samuelsson.

I slutet av augusti fick en kvinna flera meddelanden på Facebook. Enligt misstankarna skrev avsändaren, en man hon tidigare haft en kärleksrelation med, att han haft möten med Hells Angels och deras supporterorganisation Red and White Crew och nu skulle medlemmar i klubbarna besöka kvinnan.

Samma dag klistrade mannen upp en handskriven lapp på kvinnans ytterdörr: "Har varit på möte med de rödvita. Vissa av er ligger riktigt illa till stod det".

"Ta ditt liv"

Dessutom ska mannen ha pratat in ett meddelande på kvinnans telefonsvarare. "Du ska ha jävligt klart för dig, när du kommer hem i dag, du kommer att ha ett rent helvete från min sida", ska han bland annat ha sagt.

Men detta var inte nog. Han kontaktade även kvinnan genom mejl: "Jag kommer skratta gott hela vägen till Kåken sitta av mitt straff komma ut och ta ditt liv...", skrev han.

Samtidigt ska han ha kommit till kvinnans hem i Göteborg vid flera tillfällen, under olika tidpunkter på dygnet. Han ska då bland annat ha bankat på hennes dörr, skrikit på henne från gatan och lagt handskrivna meddelanden i hennes brevinkast.

Förstärkta hot

För detta har mannen nu åtalats för olaga hot, ofredande, övergrepp i rättssak samt grovt olaga hot.

Rörande det sistnämnda anser åklagaren att brottet ska bedömas som grovt eftersom "hoten påtagligt förstärkts genom anspelning indirekt/direkt på ett våldskapital". Åklagaren menar att kvinnan vet att mannen har "anknytning till eller kontakter inom Red and White Crew och Hells Angels".
– Det har gjorts en husrannsakan och man har hittat kläder och klistermärken på dörren, säger extra åklagare Shahrzad Rahimi om hur man bland annat kunnat se HA-kopplingen.

Släktingen är tidigare HA-man

Men detta är något som mannens advokat säger är fel:
– Jag kan lova dig att den här mannen har inga kopplingar och det kommer visa sig glasklart i rätten också, säger Edip Samuelsson.

Han säger att det är en släkting till mannen som under en period var med i klubben och att det är släktingens gamla kläder som hittats.

Men han använde ändå Hells Angels namn i sina hot?
– Det är bara tomma hot, säger Edip Samuelsson.

Åklagaren är kritisk till försvaret:
– Det är en vanlig invändning att det skulle vara tomma hot. Men det handlar om hur man uppfattar det från mottagarens sida och vad syftet med hotet har varit, det vill säga om det är ägnat att framkalla rädslan och det är det man får gå på, säger Shahrzad Rahimi.

I förhör säger kvinnan:
– Han har skrämt mig så mycket så jag har blivit förstenad nästan, paralyserad.

Attack bakom hoten

Enligt försvaret är hoten ett resultat av en attack som flickvännen ligger bakom.
– Man har sett till att någon har hoppat på honom, slagit honom gul och blå och huggit honom med en kniv i käften så han fick sys med 49 stygn. Polis och ambulans tillkallades men han togs inte på allvar trots att han var knivhuggen - några millimeter till så hade han dött, säger Edip Samuelsson och fortsätter:
– Den riktiga målsägaren borde vara min klient och ingen annan. Men han vidgår att han i sin vrede efter den här händelsen sagt olika saker, men aldrig med uppsåt.

Edip Samuelsson säger att hans klient velat få tag på den person som huggit honom för att lämna namnet till polisen så att de kan göra något. 

Rättegången får ge svaret

Åklagaren menar att svar på vad som ligger bakom hoten får komma fram under rättegången.
– Jag har förstått att det har kommit fram uppgifter från misstänkt att någon form av överfall har ägt rum en tid innan. Men det är inget som har utretts så det är bara påståenden från hans sida i det här skedet, säger Shahrzad Rahimi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.