Höstsnuva och träning – ingen bra kombo

ANNONS
|

Träning med virus och bakterier i kroppen kan vara allt ifrån direkt livsfarligt till helt meningslöst. När systemet har fullt upp med att oskadliggöra och göra sig av med en sjukdom eller infektion är det dumt att belasta den fysiskt. När du ökar belastningen på kroppen kan bakterier och virus få nya möjligheter att få fäste och de kan dessutom flytta sig till ställen där de gör större skada. Träning med halsont eller feber kan leda till hjärtmuskelinflammation som kan bli mycket allvarligt och kan ge besvär under lång tid.

När ska jag låta bli träningen?

·En lite snorig näsa innebär oftast inget hinder för att träna. Om du har ont i halsen eller feber ska du låta bli.

ANNONS

·Huvudvärk kan bero på spänningar som lindras av träning, men ta det lugnt och känn efter, tvinga dig inte igenom ett träningspass om det inte känns bra.

·Starta lugnt och känn efter. Ta det försiktigt under uppvärmningen och anpassa intensiteten efter dagsformen.

·Känner du dig för dålig för att träna, men ändå vill röra på dig; ta en promenad. Men vänta med regelrätt träning tills du känner dig bra igen.

·Har du haft feber som försvunnit genom att du tagit febernedsättande medicin ska du inte träna. Gå hem och bädda ner dig och ta det lugnt istället. Ge kroppen en chans att bli frisk.

När kan jag börja igen?

När du blivit bättre kan du börja så smått med promenader och lätt jogging. Känn efter och lyssna på kroppen, ta det väldigt lugnt i början annars finns det risk att du har ett sämre försvar när nästa bacill kommer i din väg, och du ligger snart däckad i nästa förkylning. Då tar det längre tid innan du blir frisk och kan träna som vanligt igen.

Fem snabba som stärker ditt försvar!

1.Ät mycket grönsaker och frukt, gärna 500 gram per dag eller mer.

ANNONS

2.Förse tarmen med goda bakterier (yoghurtkultur eller probiotika som har en än kraftigare effekt) och fibrer som ger de skyddande tarmbakterierna bättre förutsättningar att överleva

3.Se till att få i dig tillräckligt mycket D-vitamin (sol, fet fisk, äggula, kantareller, berikade mjölkprodukter och margarin)

4.Sov tillräckligt – prioritera dina sömnvanor så du får bra chans till återhämtning

5.Träna några gånger i veckan, gärna utomhus

ANNONS