Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Höstlovskul i Frihamnen

För den som vill hitta på något skoj under höstlovet kan det vara värt att göra ett besök i Jubileumsparken, Frihamnen. Där går det under veckan bland annat att prova på segling, cykling och att åka rullskridskor.

När GP besöker Jubileumsparken under tisdagens eftermiddag är ett trettiotal besökare i olika åldrar på plats. En av dem som trotsar kylan och testar både segling och att åka motorbåt är Julia Dacking, 24. 

– Det var kallt men kul! Jag har seglat i flera år ute i Långedrag. I dag fick jag även prova att styra motorbåt. Jag ska hit på fredag också, säger hon efter att ha varit ute till sjöss en lång stund.

I år är andra året som Jubileumsparken anordnar seglarskola på höstlovet.

– Vi gör detta för att vi vill att alla ska ha en meningsfull fritid. Vi har haft besökare från hela stan. Verksamheten är gratis vilket gör att vi lockar även de som inte har så mycket pengar, säger Simon Haglund, seglarinstruktör.

Den som vill kan provåka

I parken, där Göteborgs första utomhusbana för rollerderby finns, går det även att prova på att åka rullskridskor, sparkcykel, skateboard och vanlig cykel.

– Det finns en förutfattad mening om att alla kan cykla, men så är det inte, säger Axel Krantz, projektledare för projektet Vattenvana, som är med och arrangerar höstlovsaktiviteterna. 

En av alla dem som besöker parken denna dag är Nora Sewger, sju år. Hon har en skateboard hemma och är här för att prova på rullskridskor.

– Det går bra men det är lite svårt. Vi har åkt båt också, det var läskigt när det lutade åt ett håll, jag trodde nästan att vi skulle välta! säger hon och rullar vidare, med stöd av bonuspappa Jonathan Kvist.

Elsa Widengren, fyra år, är här med sin farmor. De har både ätit korv, druckit blåbärssoppa och klättrat. Nu ligger hon på en skateboard och rullar sakta framåt.

– Jag är lite trött, men det är kul här. Det roligaste var att klättra, jag ska nog klättra lite mer, säger hon och rullar långsamt vidare hon med.

Välbesökt

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 och inför byggandet av Älvstaden. Förutom seglarskola och roller derby-bana finns där även bland annat bastu och lekplats. Under de dagar som hittills gått av höstlovet har parken varit välbesökt.

– I går kom ungefär 100 personer, det har varit ett härligt spann med allt ifrån de minsta till pensionärer. Jubileumsparken riktar sig till alla, det är superkul att även äldre är här och testar på aktiviteterna, säger Caroline Sylvan, projektledare för Jubileumsparken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.