Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Anna von Brömssen

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hösten är på intåg – men inte överallt

Det råder en form av vädersegregation i Göteborg. Trots skinande sol är temperaturen på stadig nedgång. I vissa stadsdelar har man redan börjat nå hösttemperaturer – men i andra är det fortfarande sommar.

Efter några dagars brittsommar med sol och runt 20 grader har temperaturen i Göteborgsområdet sjunkit stadigt. Därför räknar meteorologerna med att hösten är på väg till västkusten. En lite senare höst än vanligt, då man brukar nå meteorologisk höst mellan första och 10 oktober.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Meteorologisk höst infaller först när dygnsmedeltemperaturen legat under tio grader i över fem dygn. En nedräkning som redan påbörjats i de östra delarna av Göteborg.

– I de östra delarna så har det redan varit ett dygn med hösttemperaturer, så om några dagar kan vi kanske tala om att det råder höst i östra Göteborg, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Samtidigt ligger centrala staden och de mer kustnära stadsdelarna fortfarande runt sommartemperaturer. Detta beror, enligt meteorologen, på havet.

– I östra Göteborg råder lite mer inlandsklimat. Vid kusten håller havet vattnet relativt varmt, vilket leder till lite högre temperaturer, säger Erik Rindeskär.

Soliga dagar, regniga nätter

Den närmaste veckan kan göteborgarna räkna med mestadels soliga dagar – och regniga nätter.

– Det ser ut att bli en ganska solig vecka, men vädret är lite osäkert. Det passerar regnområden, men främst på nätterna. Under söndagen ser det ut att regna under dagen, säger Erik Rindeskär.

Men redan på måndagen så kommer solen tillbaka igen med temperaturer på runt 11 grader. Med solen kommer dock inte värmen. Efter en regnig söndag kan göteborgarna nämligen räkna med att vinden tilltar, och man får räkna med mellan friska till hårda vindar under måndagen.

– Fram till onsdagen blir det ganska blåsigt, då avtar vinden lite. Då rör det sig istället om måttliga till friska vindar .

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.