Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hörde skott från grannlägenheten - sedan mördades två

Mannen hörde ett skott från grannlägenheten på adressen i Majorna. Knappt en timma senare sköts två personer ihjäl inne på Vår Krog & Bar.

Mannen satt i sin soffa i vardagsrummet i sin lägenhet på Lotsgatan i Majorna när han hörde en hög smäll. Klockan var någon gång mellan kvart över nio och halv tio på kvällen den 18 mars.

Han tittade runt i sin lägenhet för att se om det var något där som exploderat, men hittade inget.

– Jag kom fram till att det var ett skott, berättar han i förhör.

Då bestämde han sig för att gå och titta ut i tittögat i ytterdörren. Han såg fyra personer i trappuppgången. Samtliga var vända med ryggarna mot honom. En av dem låste dörren innan de tog sig ner. Han såg dem sedan gå över innergården.

Han beskriver i förhör männen som yngre, i och med deras "rörelse och gångstil" och berättar att de hade mörka kläder.

Knappt en timma senare stormade två maskerade och beväpnade personer in på Vår Krog & Bar Vårväderstorget. De avlossade flera skott mot gästerna varav två personer avled.


Dagen efter läste grannen om skjutningen och morden. Han fick då en tanke om att skottet han hörde kunde ha ett samband med morden.

– Jag visste ju inte att de skulle till Biskopsgården men jag vet att det var den kvällen och jag vet att tidsmässigt så stämde det rätt så bra, för de gick härifrån så jag tänkte att de skulle ju hinna jättefint ut till, till Biskopsgården härifrån, säger mannen i förhör och fortsätter.

– Jag tyckte det var anmärkningsvärt och det... Ska man ut och skjuta, ska man prova vapet först eller, frågar han sig.

Trots att han hörde skottljudet och att han gjorde kopplingen till dubbelmordet ringde han inte polisen.

– Jag hade ju tankar på att ringa till polisen givetvis. Men jag gjorde inte det utan jag valde att tala med bostadsbolaget.

Han säger att inget hände, ingen trodde på vad han sa.


Åtta unga män är misstänkta för morden och mordförsöken. Under utredningen rörande mordet fick polisen upp ögonen för två lägenheter som misstänktes ha spelat en stor roll för de misstänkta männens planering inför dådet. Nycklarna till lägenheterna hittades dessutom på en nyckelknippa som en av de nu mordåtalade männen bar när han greps. En av nycklarna ledde till en lägenhet i Majorna, på den adress där en man hörde ett skott avlossas strax före attacken inne på restaurangen. Men det var först genom ett narkotikaärende, som några av männen också åtalas för, som polisen hittade lägenheten, detta tillsammans med vittnesuppgifter från boende i området som hade reagerat på springet till och från lägenheten.


Vid en husrannsakan upptäcktes skotthål i väggen ovanför sängen. Hålet var cirka åtta centimeter stort och har ett djup på cirka 2,5 centimeter. Framför sängen, på en matta, ligger betongfragment och en blyrest. Inne i lägenheten hittades också stora mängder narkotika och flera vapen. Vapnen var bland annat ett avsågat hagelgevär, en pistol Tokarev och en revolver. I förundersökningen skriver man att det i en blå McKinley-ryggsäck fanns två hylsor som avlossats ur de två beslagtagna AK 47:or som användes vid skjutningen på Vår krog.

I åtalet benämns lägenheten därför, av åklagarna, för "förvaringslägenheten". 

Det var först när polisen knackade dörr på adressen som grannen berättade om sina iakttagelser under mordkvällen.

Rättegången började på måndagen – följ rapporteringen här. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.