Akut brandfara. Vid ett av de polisledda tillslagen som flera myndigheter gjorde i fjol, upptäcktes ett vattenpipekafé där gästerna satt i en livsfarlig lokal. Den stängdes direkt av räddningstjänsten. Nu har fyra andra ställen fått förbud mot fortsatt rökning.
Akut brandfara. Vid ett av de polisledda tillslagen som flera myndigheter gjorde i fjol, upptäcktes ett vattenpipekafé där gästerna satt i en livsfarlig lokal. Den stängdes direkt av räddningstjänsten. Nu har fyra andra ställen fått förbud mot fortsatt rökning. Bild: Stefan Berg

Höjd säkerhet när vattenpipekaféer får viten

Nu har miljöförvaltningen gjort tillslag mot fyra vattenpipekaféer i Göteborg. Besluten är de första enligt den nya tobakslagen. Med ett vite på sammanlagt en halv miljon kronor räknar förvaltningen med att få stopp på den olagliga rökningen.

ANNONS

De fyra vattenpipekaféerna utsattes fredagen 13 september för razzior av personal från flera myndigheter. På tjänstemannaspråk kallas detta myndighetsgemensam tillsyn. Den visade att det på alla fyra ställena röktes vattenpipa i strid med tobakslagen.

LÄS MER:Kritik mot hantering av vattenpipekaféer

Men miljöförvaltningen har dröjt med att komma till skott, vilket fått polisen som samordnade tillslaget i september att komma med kritik:

– Det blir meningslöst att göra insatser om de inte får någon effekt, sa kommunpolisen Helene Ramsmo i GP för två veckor sedan.

När miljöförvaltningen nu fattat sina beslut, gäller de omedelbart och direkt när de tagits emot, även om de skulle överklagas. Polisens delgivningsmän har under de senaste dagarna överlämnat besluten till innehavarna av vattenpipekaféerna.

ANNONS

Att besluten dröjt i drygt två månader är inte en orimligt lång tid, anser miljödirektör Anna Ledin:

– Det är den tiden vi behövt för att säkerställa att vi fattar rättssäkra beslut. Vi har behövt ta in kompletterande information från andra myndigheter och från lokalernas innehavare. Dessutom har vi fått läsa alla förarbetena till den nya lagstiftningen.

Högsta chefen beslutsfattare

Av säkerhetsskäl står Anna Ledin som beslutsfattare i de fyra ärendena.

– Vi har gjort så av preventiva skäl, efter diskussion med våra säkerhetsrådgivare. Vi måste jobba för att undvika otillåten påverkan på våra medarbetare, förklarar Anna Ledin.

Det finns inga uppgifter om hot i samband med myndigheternas insatser mot de fyra ställena. Men ett av dem har och har haft företrädare som är dömda för grov brottslighet.

Till detta ska läggas att polisen i Göteborg sedan något år har information om att kriminella nätverk börjat arbeta för att ta kontroll över bland annat vattenpipekaféer.

– Det problemet har inte minskat. De kriminella nätverken vill ta sig in på den här typen av ställen för att tvätta och tjäna pengar. Vattenpipekaféer är en måltavla för dem, men problemet är större än så och gäller också restauranger och festvåningar. För vår del gäller det att få in våra insatser i linjeverksamheten, så att de blir uthålliga, säger kommissarie Fredrik Lennartsson, biträdande polischef i Angered.

ANNONS

I fjol var han kommunpolis i stadsdelen och kartlade i den rollen miljön kring vattenpipekaféer i Göteborg, men även i Malmö och i Tyskland.

Miljöförvaltningens beslut gäller tre större ställen som vardera föreläggs ett vite på 150 000 kronor för att man tillåtit rökning i sina lokaler.

De är Khan El-Khalili på Gamlestadsvägen, Cleopatra på Lergöksgatan och Paris restaurang och festvåning på Stenkolsgatan.

Dessutom förbjuds Baban café på Nordanvindsgatan vid ett vite på 50 000 kronor att fortsätta tillåta rökning i lokalen.

Vad tänker ni göra för att se till att ställena följer era beslut?

– Vi kommer göra uppföljande tillsyn. När de besöken blir av vet jag inte, och visste jag det så är det inget jag berättar i förväg, säger miljödirektör Anna Ledin.

Om det då ser likadant ut?

– Om vi ser att det fortfarande pågår rökning i lokalerna, och man inte har inrättat rökrum, då kommer vi fatta beslut där vi ber förvaltningsrätten att döma ut vitena, säger Ledin.

Hon påpekar att det övergripande syftet inte är att få bort vattenpipekaféerna i sig.

– Vårt uppdrag är att främja människors hälsa och se till att lagstiftningens intentioner följs. Det handlar om att ingen ofrivilligt ska utsättas för rök. Därför ska det finnas rökrum.

ANNONS

Tobakslagens krav på rökrum gör slut på vattenpipekaféerna som de fungerar idag. Rökrummen ska byggas avskilt med separat ventilation och får bara uppta en mindre del av lokalerna. Dessutom får man varken äta eller dricka i dem.

Tal om slutna föreningar avvisas

Khan El-Khalili och Cleopatra har hävdat att deras verksamhet sker i föreningsform, och att tobakslagen därmed inte skulle gälla.

Miljöförvaltningen kontrar med att när tillsynen gjordes stod dörren öppen och vem som helst kunde gå in. Dessutom har skattemyndigheten klassat båda ställena som reguljära restauranger, det vill säga näringsverksamhet.

GP har sökt representanter för de tre stora vattenpipekaféerna, utan att nå dem.

Innehavaren av Baban café, Alan Fares, säger att han byggt ett rökrum som stod klart för en vecka sedan. Därmed anser han sig uppfylla tobakslagens krav, och ska överklaga vitesbeslutet.

– Det är en del av Mellanöstern-kulturen att röka vattenpipa. Hos mig sker det i en trevlig atmosfär, mina kunder är glada när de är här, säger Fares.

ANNONS