Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högtryck på ingång ger sol och värme

Efter regn kommer solsken, och i början av nästa vecka kommer ett högtryck in över landet som kan ge sol och varmare temperaturer. Dessvärre ser lyckan ut att bli kortvarig.

Helgvädret bjuder på växlande molnighet och temperaturer runt 16–17 grader. Precis som det har sett ut under en längre tid nu, med andra ord.

– Under lördagen ser det ut att bli fritt från nederbörd, men tyvärr ingen jättestor förändring temperaturmässigt. Söndagen ser lite ostadigare ut för tillfället, med risk för någon skur under dagen men klart väder under kvällen, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Vädret tycks nästan ha hakat upp sig. Men efter helgen syns förändring längs horisonten. Ett svagt högtryck kommer att etableras längst söderut i Sverige som kan komma att ge både sol och värme över Göteborg.

– Måndag blir runt 18 grader men under tisdagen ser det ut att bli betydligt varmare luft. Vinden slår också om till sydlig så att luften kan hinna värmas lite och inte kommer direkt från havet. I bästa fall kan det bli upp till 24 grader, säger Ian Engblom.

Men den som vill åt sommarvärmen får passa på.

– Tyvärr blir det en ökad molnighet och det ser ut som att det kommer in lite regn redan på eftermiddagen eller kvällen. Då försvinner högtrycket och ett nytt regnområde kommer in. Tyvärr kommer vi att återgå till temperaturer under 20 grader under resten av veckan.

Riktig sommarvärme har uteblivit under de senaste veckorna, men enligt Ian Engblom rör det sig inte om någon exceptionellt kall sommar i år.

– Medelvärdet har inte varit speciellt avvikande från en normal julimånad. Men juli har varit ganska speciell och ojämnt fördelad. I början av månaden var det väldigt varmt och sedan har det varit lite svalare än normalt resten av månaden, säger Ian Engblom.

Dessutom säger han att moln som täckt himlen nattetid bidrar till att det inte blir lika kallt.

– Men det märker ju inte de flesta av eftersom de ligger och sover då.

Däremot har juli bjudit på mer regn än vanligt, nationellt sett.

– För Göteborg är det inte jätteextremt. Det är runt 1,5 upp till två gånger mer än normalt, men det är inte ovanligt. Det kan vara stora variationer från år till år.

Göteborg är också långt ifrån värst vad gäller regn i år. Norrbotten är den region som har avvikit mest från det normala när det kommer till nederbörd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.