Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat/Elisabeth Alvenby
Bild: Privat/Elisabeth Alvenby

Högt tryck på vigseltider i kyrkan

Telefonerna gick varma när vigseltiderna i Örgryte pastorat släpptes på måndagsmorgonen. Att få tag i en tid under högsäsong är ingen självklarhet – men det behöver heller inte vara omöjligt.

Både Cecilia Ekman, hennes föräldrar och fästman var redo med sina telefoner när tiderna skulle släppas vid nio på måndagen. Efter en stund blev alla fyra utslängda ur telefonkön. Men strax innan klockan tio kom glädjebeskedet i gruppchatten: Cecilias mamma hade kommit fram.

Det handlar inte om konsertbiljetter till Håkan Hellström på Ullevi, utan om vigseltider. I måndags släpptes nämligen nästa års tider för de kyrkor som ingår i Örgryte pastorat.

– Jag satt på jobbet och hade ont i magen för att jag var så nervös. En vän till mig hade varit med om samma sak och fick tyvärr inte sitt förstahandsval. Det var hon som tipsade oss om att kolla upp exakt när tiderna släpps och vara redo då, säger Cecilia Ekman.

LÄS MER: Här är de mest populära bröllopskyrkorna i Göteborg

Fick ta en senare tid

Hon har själv varit säker på var hon vill gifta sig sedan hon var på ett bröllop i Örgryte nya kyrka för tio år sedan.

– Den är så fint inredd och ljuset är väldigt vackert där. Jag hade sagt innan att vi ville ha en tid mellan klockan 12 och 16, men när mamma fick höra att de bara hade en tid vid 17 sa jag bara: ta den! Jag är så lycklig för att vi fick den kyrkan vi ville ha, säger Cecilia Ekman.

LÄS MER: Skippa kyrka och rådhus –tio andra platser att vigas på i Göteborg

Att det är svårt att hitta tider förvånar henne inte.

– Jag tycker att alla kyrkorna runtomkring Örgryte är fina, så det är inte konstigt att många vill gifta sig där, säger hon.

Lättare på vinterhalvåret

Anne Johnsson är administratör vid Örgryte pastorat. Hon bekräftar att trycket brukar vara högt när vigseltiderna släpps:

– Det var intensivt på förmiddagen i måndags. Folk både köade på plats och ringde. Telefonen gick i ett, säger hon.

Hon menar att de mest eftertraktade lördagarna – i maj, juni, augusti och september – troligen är fullbokade nu. Men den som vill gifta sig på vinterhalvåret behöver inte vara ute i riktigt lika god tid.

– Vill man ha ett särskilt datum och en särskild tid under högsäsong bör man försöka boka direkt när tiderna släpps. Annars kan man nog vara lugnare, säger Anne Johnsson.

I andra församlingar fungerar det annorlunda. Hos dem som ingår i Carl Johans pastorat släpps vigseltiderna alltid elva månader i förväg. Det betyder att det i måndags blev möjligt att boka tider för augusti 2020.

– Så vi släpper tider i början av varje månad. Men vi funderar på att ändra det systemet, för vi är medvetna om att många måste boka festlokaler ännu mer i förväg. Vi förstår att det kan vara frustrerande om det inte går att koordinera med att boka tid för vigsel i kyrkan, säger Lotta Emgård, kommunikatör på Carl Johans pastorat.

Kan gå att hitta tider tätt inpå

På måndagen tog man emot sju bokningar till augusti nästa år – sex av vilka gällde det populära Sankta Birgittas kapell.

– Men det är inte så att man alltid måste boka direkt när vi släpper tiderna. Man kan komma på att man vill gifta sig i maj och ändå få någon tid under sommaren, bara man är lite flexibel, säger Lotta Emgård.

Med både kyrka och festlokal bokade kan Cecilia Ekman och hennes fästman pusta ut och se fram emot bröllopet i augusti nästa år.

– Jag har haft en drömvision om hur bröllopet ska vara, och nu faller pusselbitarna på plats. Det blev den kyrkan som var vårt förstahandsval, och festen ska vi ha på Överås slott bara tvärs över gatan. Det ska bli så roligt, säger Cecilia Ekman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.