Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Flera personer med plakat och skyltar dök upp under Västlänkens första spadtag den 30 maj. Ännu väntar slutgiltigt besked då miljödomen har överklagats till Högsta domstolen.  Bild: Anna Svanberg
Flera personer med plakat och skyltar dök upp under Västlänkens första spadtag den 30 maj. Ännu väntar slutgiltigt besked då miljödomen har överklagats till Högsta domstolen. Bild: Anna Svanberg

Högsta domstolen pausar inte Västlänken

Bygget av Västlänken fortsätter enligt plan. Det är det senaste beskedet från Högsta domstolen. Men det slutgiltiga beskedet om tågtunneln dröjer.
– Jag hoppas att vi har ett besked under hösten, säger justitiesekreterare Chris Stattin-Larsson.

Ännu är inte de juridiska processerna gällande Västlänken helt klara – men tills dess att ett slutgiltigt besked kommer så får byggnationen fortskrida enligt plan. Det är det senaste beskedet från Högsta domstolen.

I dagarna meddelades att de avslår ett yrkande från föreningen Göteborgs kultur- och miljöarv (GKMA) som begärde inhibition – alltså att bygget av Västlänken ska skjutas upp tills dess att ärendet är helt avgjort. Något som Sveriges Radio var först med att rapportera om.

LÄS MER: Nu stängs Götatunneln av i ett halvår - så kör du i stället

Under torsdagen avslog de även inhibitionsyrkanden från Götiska förbundet, HSB Bostadsrättsföreningar Albert och Linné samt Meras Lokaler AB.

– Vi har inte funnit anledning att på de skäl som har anförts bevilja inhibition. Men man kan göra en sådan framställan mer än en gång om det kommer nya omständigheter, säger justitiesekreterare Chris Stattin-Larsson som inte i övrigt kommenterar hur domstolen har nått sitt beslut.

LÄS MER: Västlänken överklagad till Högsta domstolen

Stora beskedet kommer i höst

Ännu återstår emellertid det stora beskedet – nämligen huruvida Högsta domstolen kommer att bevilja prövningstillstånd och ta upp målet om vilka miljövillkor som ska gälla för Västlänken. Något som skulle kunna innebära att det stora projektet skjuts upp på obestämd tid. Enligt Chris Stattin-Larsson kan det beskedet dröja.

– Vi har en ambition att fatta ett beslut inom sex månader. Det går inte att säga ett exakt datum, men vi jobbar på skyndsamt. Vi hoppas att kunna ge ett snabbt svar. Jag hoppas att vi har ett besked under hösten, säger hon.

LÄS MER: Första spadtaget för Västlänken

Sammanlagt har sju överklaganden lämnats in i ärendet. Förutom ovanstående fyra parter har även föreningen Trädplan, byggnadsbolaget Curt Lundahl och Sjukvårdspartiet Västra Götaland överklagat.

De sistnämnda anser bland annat att tidigare instanser inte har tagit tillräcklig hänsyn till miljön, GKMA vill att domstolen ska häva regeringens tillåtlighetsbeslut då de tycker att villkoren till stor del inte är uppfyllda medan Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co riktar in sig på bullerfrågan och yrkar att de villkoren skärps.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.